Rendőrök az olasz Enel pozsonyi irodáiban

Ismét razziát tartott a szlovák rendőrség korrupcióellenes alakulata az Enel olasz cég pozsonyi irodáiban és a bősi vízerőműnél. A JOJ kereskedelmi tévé információit Tibor Gaspar országos rendőfőkapitány megerősítette.
"Miként néhány héttel ezelőtt, ezúttal is a Szlovák Villamos Művek (SE) 2006-ban lezajlott privatizálásával kapcsolatos dokumentumokat kerestünk és foglaltunk le" - tette hozzá. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (VV) szóvivője pedig bejelentette, hogy feljelentették az olasz társaságot, mert nem utalták át a bősi vízerőmű karbantartó munkálataiért, valamint a műtárgy körüli uszadékok rendszeres eltávolításáért a pozsonyi céget megillető ötmillió eurót.

A szlovák kormány és az Enel közötti kapcsolat két héttel ezelőtt vált még feszültebbé, amikor Robert Fico kormányfő bejelentette, hogy a kabinetje jövő márciustól felmondja azt a bérleti szerződést, amely alapján az Enel harminc évig működhethette volna a bősi vízerőművet. A döntést azzal indokolta, hogy az olaszok évek óta nem hajlandóak alapvető adatokat közölni, amelyek nyilvánvalóvá tennék, hogy a keletkezett hasznot a szerződésnek megfelelően osztják el.

"Ugyanez a társaság nem tájékoztatta a kormányunkat arról sem, hogy mikor tervezik a műtárgy nagyjavítását, amely a 710 megawattos teljesítményű létesítmény két évtizedes működését követően már felettébb időszerű" – érvelt a szlovák kormányfő.

Robert Fico emlékeztetett arra is, hogy Mikulás Dzurinda kormánya 2006 márciusában hagyta jóvá a Szlovák Villamos Művek (SE) privatizálását. Többségi, 65 százalékos tulajdonrészt az Enel szerzett, amely ezért 839 millió eurót fizetett. A kisebbségi csomag az államé maradt. Egyúttal szerződést kötöttek az olaszokkal arról, hogy a bősi vízerőművet harminc évre bérelhetik. A haszon 65 százalékát a pozsonyi székhelyű Vízgazdálkodási Vállalat kapja, a többi az olaszokat illeti meg, akik így nyolc év alatt 340 millióhoz jutottak. Erre a külön egyezségre azért volt szükség, mert a bősi vízerőmű körüli szlovák-magyar jogi és anyagi természetű viták sem akkor, sem pedig azóta nem zárultak le.

"Meggyőződésünk szerint ez a bérleti szerződés sérti a nemzetközi jogot, ezért eleve érvénytelen. Előző kormányom ilyen jogorvoslati kérelemmel már 2007-ben az illetékes szlovák bírósághoz fordult, amely azonban máig sem hozott végérvényes döntést. Emiatt döntöttünk a bérleti szerződés felmondásáról" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az olaszok azóta megcáfolták Robert Fico valamennyi indokát. Hangsúlyozták, hogy tiszteletben tartották a privatiációs, valamint a bérleti szerződés valamennyi rendelkezését. Egyúttal bejelentették, hogy az ügyben illetékes bécsi döntőbírósághoz fordulnak a szerződésszegés megállapítása, valamint a megfelelő kártérítés végett.

A szlovák szakértők többsége váratlannak és kockázatosnak tarja a Fico-kabinet döntését, mert ha elveszítik a pert, akkor Szlovákia több száz millió eurós kártérítést fizethet, ráadásul a turbinák jövőre esedékes nagyjavításának 54 millió euróra becsült költségét a kiebrudalt olaszok helyett a pozsonyi cég fizetheti. Értetlenül állnak a bérleti szerződés felmondása felett a szlovák publicisták is.

"Csak találgatni lehet, hogy a pozsonyi kormányfő a Szlovák Villamos Művek többségi tulajdonrészéért jelentkező három kérő közül (a cseh CEZ, valamint az EPH, az MVM és a Mol csoporthoz tartozó pozsonyi Slovnaft közösen) melyiknek az érdekeit képviseli ezzel a döntéssel. Vagy pedig a miniszterelnök elővigyázatos és elképzelhetőnek tartja, hogy a Szlovák Villamos Művek többségi tulajdonosai a magyarok lehetnek. Ezért igyekszik gyorsan visszavenni Bőst, a szlovák nemzeti büszkeség egyik jelképét az olaszoktól, nehogy a magyarok kezébe kerüljön, amit valamirevaló szlovák aligha engedhet meg magának, főleg Robert Fico nem, aki büszkén veri a mellét, mekkora szlovák ő"- vélekedett Peter Schutz, a pozsonyi Sme politikai elemzője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.