Rendőrlázadás Bolíviában

Béremelést követelnek a rendőrök Bolíviában, pénteken országszerte terjedt a lázongás. Több mint négyezer alacsonyabb rendfokozatú tiszt foglalt el rendőrségi épületeket.

Az akció már csütörtökön elkezdődött, akkor mintegy ötven rendőr - családtagjaikkal együtt - megszállta az egyik elitegység kaszárnyáját az elnöki palota közvetlen közelében. Pénteken ismét csak a fővárosban, La Pazban közel száz egyenruhás az egyik hivatalban dokumentumokat, bútorokat gyújtott fel, egyébként a tiltakozás másutt békésen zajlott.

Értesülések szerint Evo Morales elnök az elnöki palotába zárkózott be, a katonai rendőrség elitegységének biztosításával. Az elnök péntek délig a nyilvánosság előtt nem kommentálta a lázongást, amelyhez egyébként a rendőrség felső vezetése nem csatlakozott.

Az AP jelentése szerint a rendőrségnél dolgozó 28 ezer alacsonyabb rangú tiszt, illetve közrendőr havi átlagfizetése 194 dollárnak felel meg. Ez az összeg egyharmaddal alacsonyabb, mint a katonaságnál.

David Vargas volt rendőrtiszt a béremelési akció egyik szervezője. Ő irányította a hasonló megmozdulásokat 1999-ben Hugo Banzer, majd 2003-ban Gonzalo Sánchez de Lozada elnöksége idején is. Az ANF bolíviai hírügynökségnek pénteken azt nyilatkozta, hogy Evo Morales kormánya az eltelt hat év alatt tudatosan “diszkriminálta” a rendőrséget. Szerinte az elnök a katonákat részesíti előnyben. Ezért most a lázongó rendőrök “egyenlő elbánást” követelnek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.