Rendőri védelem nélkül vonulhatnak a melegek

Nem tiltják be a vasárnapi büszkeségnapi felvonulást Belgrádban, de ha veszélyesnek ítélik a helyzetet, a rendőrség bármelyik pillanatban megtilthatja a rendezvény megtartását – erre a döntésre jutott pénteki ülésén a szerbiai biztonsági szolgálatok koordinációs irodája.
A büszkeségnapi felvonulás ellen tervezett összejöveteleket nem lehet megtartani a szerb fővárosban, de sajtóértesülések szerint a Dveri nevű szélsőséges jobboldali szervezet nem tett le szándékáról, hogy szombaton ellentüntetést szervezzen.

A héten a szerb ortodox egyház is tiltakozott a vasárnapi rendezvény ellen: Irinej szerb pátriárka kifogásolta, hogy a felvonulók védelmére az ország milliókat költ; nyilatkozatában egyenlőségjelet tett a pedofília és a homoszexualitás közé. A Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Demokrata Párt köztársasági parlamenti frakcióinak közleménye szerint Irinej pátriárka nyilatkozata veszélyes és alkotmányellenes.

A szerb fővárosban 2001-ben tartottak először melegfelvonulást, de a résztvevőket ultranacionalista csoportok tagjai, valamint futballszurkolók támadták meg, amire a rendőrség nem reagált időben, és a felvonulás résztvevői közül többen megsérültek. Több sikertelen kísérlet után legutóbb 2010-ben tartották meg a rendezvényt, ezen az ezer résztvevő biztonságára ötezer rendőr vigyázott. Az utóbbi három évben biztonsági okok miatt ismét rendre megtiltották a felvonulás megszervezését.

A helyzetet tetézi, hogy a szerbiai rendőrök péntektől sztrájkot hirdettek, így tüntetnek többek között a fizetésük csökkentése ellen. Szeptember 13. óta egyébként az ügyvédek sem dolgoznak Szerbiában, ők az általuk diszkriminatívnak tartott közjegyzőkről szóló törvény módosítását, valamint a megemelt átalánydíjas ügyvédi adókról szóló végzések hatályon kívül helyezését követelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.