Rendőri brutalitás ellen tüntettek Franciaországban is

Rendőrökkel csaptak össze tüntetők Franciaország déli részén szombat este, 16 fiatalt őrizetbe vettek. A felvonulók amiatt tiltakoztak, hogy a múlt hónapban egy környezetvédelmi tüntetés során rendőrségi gránát végzett egy 21 éves fiatalemberrel. A demonstrálók egyebek között azt követelték, hogy a rendőrség ne használhasson halálos fegyvereket tömegrendezvények idején - írja a Híradó.

Toulouse-ban több százan - egyes becslések szerint ezren - tüntettek szombaton, de a békésnek indult akció végén egyes csoportok kukákat gyújtottak fel, és buszmegállókat rongáltak meg. Ezt követően avatkozott be a rendőrség, és vette őrizetbe a rendbontókat. Hasonló méretű és célú tüntetés volt a nyugat-franciaországi Nantes-ban is, ott 14 ember került rendőrségi őrizetbe.  francia belügyi tárca időközben már rendelkezett az olyan típusú eszközök betiltásáról, amilyen a 21 éves Rémi Fraisse halálát is okozta.

A gátépítés ellen tüntető Fraisse halála politikai feszültséget is gerjesztett a szocialista kormányzat és egykori partnere, a zöldek között, mivel az utóbbiak úgy vélték, hogy az illetékes kormányszervek nem reagáltak megfelelőképpen a fiatalember halálára, és eleinte megpróbálták eltitkolni az igazságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.