Rendőrfőnök súgott az ETA-nak

Egy spanyol bíró vádat emelt szerdán egy volt rendőrfőnök és két másik rendőr ellen, akik tájékoztatták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet tagjait arról, hogy a hatóságok kit készülnek őrizetbe venni.

Az ügy szálai 2006-ra nyúlnak vissza, amikor José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök kormánya tárgyalást folytatott az ETA-val. Az ellenzéki konzervatívok már régóta hangoztatják: a szakadár szervezet tagjainak állítólagos értesítésével a kormány kedvezni akart a szélsőségeseknek, csak hogy sikert érjen el a tárgyalásokon.

Pablo Ruz bíró szerdán 75 oldalon részletezte a vádakat, amelyek között szerepelt az ETA-val való összejátszás, együttműködés is.

Az ETA a Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén elterülő Baszkföld függetlenségéért küzd, a hatvanas évek vége óta elkövetett számtalan merénylete több mintegy 800 ember életét oltotta ki. Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorista szervezetként tartja számon az ETA-t. A szervezet az utóbbi években meggyengült, miután számos tagját elfogták, és több fegyverraktárát felszámolták Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában.

A szeparatisták ez év január 10-én tartós tűzszünetet hirdettek, amelyet azonban a spanyol kormány elutasított, mert az ajánlat nem járt együtt a szervezet teljes lefegyverzésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.