Rendőrautókat robbantottak egy Tibettel szomszédos tartományban

Házilag gyártott pokolgépekkel két rendőrautót felrobbantottak Kínában, a Tibettel szomszédos Csinghaj (Qinghai) tartományban – jelentette az Új Kína hírügynökség hétfőn. A hatóságok tovább szigorították az ellenőrzést a Tibeti Autonóm Terület nemzetközi határain.

Házilag gyártott pokolgépekkel két rendőrautót felrobbantottak Kínában, a Tibettel szomszédos Csinghaj (Qinghai)  tartományban – jelentette az Új Kína hírügynökség hétfőn. A  hatóságok közben tovább szigorították az ellenőrzést a Tibeti  Autonóm Terület nemzetközi határain.

A pokolgépek hétfő hajnalban robbantak fel, miután rendőrök összetűzésbe kerültek több emberrel egy fát szállító teherautó  ellenőrzése közben. Halálos áldozatokról és a detonációk körülményeiről nem szól a hivatalos állami hírügynökség jelentése.

Az 1949. március 10-én indult felkelés most keddre eső ötvenedik  és a Kínába beolvasztott terület központjában, Lhászában tavaly  március 14-én kitört zavargások e hét szombatjára eső első  évfordulójához közeledve a pekingi vezetés szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be a régióban. A hatalmas hegyek útjain szinte egymást érik a páncélozott járművekből és teherautókból álló konvojok, a városokban pedig ellenőrzőpontok  egész sorát állították fel. Nagy a rendőri jelenlét a szomszédos  tartományokban is a tibeti nemzetiségi kisebbség által lakott  településeken is.

Külföldieket közelébe sem engednek Tibetnek. A korlátozás a  területtel határos Kanszu (Gansu), Szecsuan (Sichuan) és Csinghaj  (Qinghai) tartományokat érinti. A szecsuáni Kance (Ganzi) megye külügyi hivatalvezetője például hétfőn felszólította az AP amerikai hírügynökség munkatársait, hogy „távozzanak, amilyen gyorsan csak  lehet. Normális körülmények között szívesen látnánk Önöket, de most  különleges helyzet van, amely nem alkalmas arra, hogy itt  tartózkodjanak." A korlátozás pontos okáról és időtartamáról semmit  sem tudott mondani.

Az Indiával, Nepállal, Bhutánnal és Minamárral szomszédos Tibetben nemcsak a belső, tartományi határokat erősítették meg,  hanem az államhatárt is. Hétfőn a pekingi belügyminisztérium egy  magas rangú illetékese közölte: tovább szigorítják a nemzetközi  határok ellenőrzését, mert a kínaiak elleni felkelés 50.  évfordulójához közeledve várható, "hogy a dalai láma klikkje  szabotázsakciókat hajt végre".

A dalai láma – a tibeti vallási és szellemi vezető – a lázadók  vereségével végződött 1949-es felkelés után emigrációba kényszerült.  Már régóta nyilvánosan lemondott Tibet függetlenségének  követeléséről, csupán a tartomány kulturális autonómiáját  szorgalmazza. Ennek ellenére Peking „vallási köntösbe bújt veszedelmes szakadárnak” tekinti őt, aki a Kína területének  egynegyedét magába foglaló Nagy Tibet létrehozására törekszik.

Tavaly márciusban buddhista szerzetesek tüntetése  torkollott zavargásokba Lhászában. Hivatalos adatok szerint meghalt  18 polgári személy és három rendőr, megsebesült 382 civil és 241  rendőr, s a zendülők 11,6 milliárd forintnak megfelelő összegre rúgó kárt okoztak. Tibeti emigráns források szerint legkevesebb 200 tibeti halt meg a hatóságok erőszakos fellépése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.