Rendőrattak Jemenben

A kivezényelt egységek vízágyúval, könnygázzal és éles lövésekkel támadtak a főváros központi terén emelt ellenzéki sátortáborra. Eddig hat halottról tudnak.

Jelentések szerint az akcióban több mint száz rendőr vett részt a fővárosban, Szanaában, ahol a tüntetők hetek óta tüntetnek Ali Abdullah Száleh elnök ellen. A helxyi Tahrír téren sátrakat állított fel az ellenzék, a rendőri erők ezeket támadták meg.

A BBC úgy tudja, az incuidensben hat ember halt meg, a téren lévő orvosok szerint viszont a hatóságok nem engednek be mentőalakulatokat a helyszínre. Egyikük a brit közszolgálati médium arab kiadásának azt mondta, a hat halálos álkdozat mellett 1250 ember sebesült meg, közülük 250 súlyosan.

Olyan volt, mint egy mészárlás. Civil- és egyenruhás rendőri egységek támadtak ránk, könnygázzal és éles lőszerrel kergették az embereket az utcákon - mesélte a BBC-nek a szemtanú orvos.

Maga Száleh csütörtökön televíziós beszédben jelentette be, hogy a parlamenti demokráciára való átmenet jegyébenv meg akarja változtatni az ország alkotmányát, amelyről idén népszavazást is kiírnak. Az ellenzék kétkedve fogadta az államfő bejelentését, mondván, követelései nagyobbak ennél. Ellenzéki körökben korábban nem talált kedvező visszhangra Szálehnek az az ígérete sem, hogy a következő, 2013-as elnökválasztáson már nem indul a tisztségért.

A kételynek ad némi allapot az, hogy Száleh csütörtökön védelmet ígért a rendszerellenes tüntetőknek. Utasítottuk biztonsági erőinket, hogy védjenek meg minden demonstrálót, akár támogatja hatalmunkat, akár nem - mondta a hivatalát 32 éve őrző elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.