Rendőr kell Lenin mellé Ukrajnában

Nem akarnak Szevasztopolban megint Dávid-csillaggal és nyúlmaszkkal dekorált szobrot.

Nem hagyom, hogy gyalázkodjanak Lenin emlékművén, még egy ilyen nincs egész Ukrajnában – indokolta döntését Szevasztopol polgármestere, elrendelve, hogy a Krím-félsziget központjában álló Lenin-szobor biztonságát ezentúl állandó rendőri jelenléttel garantálják. Vlagyimir Jacuba döntésének előzménye, hogy vasárnap ismeretlenek a Donyeck megyei Jenakievóban festékkel öntötték le a bolsevik vezető szobrát – emlékeztetett a Korrespondent.net hírportál.

Igaz, ez nem példa nélküli Szevasztopolban sem: két évvel ezelőtt a vidámparkban az ifjú Lenint ábrázoló szobrot öntötték le festékkel, rajzoltak Dávid-csillagot a talapzatára és húztak nyúlmaszkot az szobor fejére.

A rongálás mellett azonban az ukrán nacionalisták által népirtónak tartott, az 17 milliós orosz ajkú lakosságot képviselő erők által inkább nagyra becsült Lenin szobrait a városi tanácsok is fenyegetik: az Ukrajna észak-keleti részén fekvő Szumiban a képviselők 43-32 arányban február végén megszavazták, hogy lecserélik a város két utolsó Lenin-szobrát is. (Az egyiket beolvasztják, és az anyagból a 270 ezres város alapítójának, Geraszim Kondratyevnek állítanak emléket.) Egyelőre azonban kivárnak a döntés végrehajtásával. – Ha kétharmados támogatást kaptunk volna, sokkal radikálisabban intézkednénk – jelentette ki a polgármester, Gennagyij Minajev, aki a közelmúltban üdvözölte, hogy a nacionalista Szvoboda párt egyik képviselője a Szumi közelében fekvő Ahtirkában aktivistákkal együtt ledöntötte az ott álló Lenin-szobrot. Minajev ezután javasolta, hogy a nacionalisták tegyenek ugyanígy Szumiban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.