Rendkívüli ülést akarnak Pozsonyban Orbán miatt

Az ellenzéki Smer-Szociáldemokrácia arra szeretne választ kapni Iveta Radicová kormányától, hogy Szlovákia milyen kétoldalú és nemzetközi diplomáciai lépéseket kíván tenni azután, hogy a magyar miniszterelnök arról beszélt, választójogot adnak a külhoni magyar állampolgároknak.

Rendkívüli parlamenti ülés azonnali összehívását kezdeményezi a legnagyobb szlovák ellenzéki párt, a Smer Orbán Viktor politikája miatt.
Elsősorban arra szeretnének választ kapni Iveta Radicová kormányának illetékeseitől, hogy Szlovákia milyen kétoldalú és nemzetközi diplomáciai lépéseket kíván tenni azután, hogy a magyar miniszterelnök arról beszélt: választójogot adnak a külhoni magyar állampolgároknak. (Orbán kedden a Tényekben a kettős állampolgárság kapcsán azt mondta, nem a választójog a kérdés, hanem annak formája.)

A Smer pénteken adja át a szükséges mennyiségű támogató aláírást a házelnöknek, aki hét napon belül köteles eleget tenni az indítványnak. Nem kizárt, hogy a rendkívüli ülést már holnap vagy a jövő hét elején megtartják.

- Nem vagyunk hajlandók tétlenül szemlélni, hogy Radicová kabinetje úgy tesz, mintha nem tudná, mi zajlik a kertünk alatt, s mire készül Orbán Viktor. Ezzel a semmittevéssel a kabinet a budapesti miniszterelnök nagymagyar politikáját támogatja. Ezért követelni fogjuk, hogy az Európai Unió és a NATO tagországaként a lehető legerőteljesebb diplomáciai lépésekkel mutassunk rá arra a veszélyre, amely a külhoni magyarok választójogának tervezett szavatolásából fakad országunkra és a közép-európai térségre – közölte Robert Fico pártelnök. Értesüléseink szerint több szlovák kormánypárti politikus is támogatja a volt miniszterelnök kezdeményezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.