Rendkívüli EU-csúcstalálkozót kér a szélsőjobb miatt Románia

A román miniszterelnök szerint a holland kormány három szélsőjobboldali képviselő foglya, ők akadályozzák Románia schengeni övezethez való csatlakozását. Románia csúcstalálkozó összehívását kéri.

-Megérett a helyzet, hogy nyíltan beszéljünk arról, miként reagál Európa a szélsőjobb növekvő befolyására –ezzel az üzenettel utazott Brüsszelbe csütörtökön a román miniszterelnök. Mihai-Razvan Ungureanu kérte az állam- és kormányfők összehívását egy rendkívüli tanácskozásra Herman Van Rompuytől, az Európai Tanács elnökétől.

A román kormányfő előzőleg Bukarestben, a külföldi sajtó képviselői előtt beszélt „az integrációs politikákat rabul ejtő” erőkről. Utalt rá, hogy országa schengeni csatlakozását Hollandia kizárólag az ingatag kormánytöbbség miatt akadályozza, így biztosítva a maga számára a szélsőjobboldali törvényhozók támogatását. Ismételten hangsúlyozta, hogy a hágai kabinet annak ellenére akadályozza a schengeni bővítést, hogy Románia tavaly óta teljesíti a technikai követelményeket. – A holland kormány egy szélsőjobboldali párt három képviselőjének a foglya. Ők diktálnak fontos kérdésekben, ráadásul ez a három képviselő idegengyűlölő, Európa-ellenes politikát is folytat – mondta a román kormányfő.

Hangsúlyozta, nemcsak Hollandiában, hanem Európában másutt is – például Finnországban –észrevehető, hogy Európa-ellenes erők alakítják egy adott ország Európa-politikáját. Ungureanu, akit egy hónapja iktattak be tisztségébe, azt is hozzátette, hogy a Románia által kért csúcstalálkozón nem a schengeni bővítésről lenne szó, hanem arról, „milyen választ ad Európa a szélsőjobb növekvő befolyására”.

Herman van Rompuy, aki az Európai Tanács elnökeként a csúcstalálkozók házigazdája, hivatalosan nem reagált a felvetésre. A román miniszterelnök a Rompuy-jel lezajlott találkozó után azt mondta, a tanács elnöke elvben egyetértett egy „technikai jellegű” vitával, de időpontról nem esett szó.

José Manuel Durao Barroso bizottsági elnök ezzel szemben megígérte: az Európa Unió végrehajtó szerve szorgalmazni fogja, hogy legkésőbb szeptemberben pont kerüljön a schengeni bővítéssel kapcsolatos vita végére. Ismételten leszögezte, hogy az EB elutasít mindenféle próbálkozást, amely az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus és a határellenőrzéstől mentes övezethez való csatlakozás összekapcsolására irányul.

Barroso egyúttal megígérte, hogy Brüsszel minden eszközzel támogatja Bukarestet az abszorpciós rátája javításában. (Jelenleg ez tíz százalék körüli.) Ennek részeként Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa hétfőn Bukarestbe utazik. Hahn találkozik Leonard Orban Európa-ügyi miniszterrel és az operatív programokat felügyelő tárcák vezetőivel, és részt vesz az uniós alapok lehívását felügyelő tárcaközi bizottság ülésén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.