Rendkívüli állapotot hirdettek ki Kazahsztánban

Rendkívüli állapotot hirdetett Nazarbajev kazah elnök a nyugat-kazahsztáni Zsanaozen (volt Novij Uzeny) városában, ahol a zavargásokban az ügyészség szerint legkevesebb tizenhárman vesztették életüket és több tucatnyian megsebesültek.

Egyes ellenzéki csoportok 70 halottról és több száz sebesültről beszélnek. A várost lezárták, a telefon- és mobilszolgáltatást kikapcsolták. Hivatalos források szerint a halálos áldozatokat követelő összecsapásokat jól szervezett csoportok (az elnöki közlemény „huligánbandákról” beszél) irányították. A rendvédelmi erők az államügyészség szerint nem voltak felszerelve sörétes fegyverekkel, és saját tűzfegyvereikkel csak a levegőbe lőttek. A sérültek között rendőrök is vannak. A városi kórházban sok sebesültön és halotton sörétek okozta sérüléseket észleltek. A halottak között van egy fiatal tanár, Haszanul Dzsuzekenov, akinek az apja az ügyészségen elmondta: fiával a bandák végeztek, mert kivitte diákjait a térre a függetlenséget ünnepelni.

A lada.kz (a Mangislak-régió egyik meghatározó hírportálja) video- és fotófelvételein látni, amint a város főterén szétverik az ünnepségekre felállított színpadot, felgyújtják az ünnepi jurtát, a polgármesteri hivatalt, az Ozenmunajgaz olajvállalat székházát, és felborítják az újévi fenyőfát. A városban hónapok óta béremelésért tüntettek az olajipari munkások, de ők állítólag még a véres események előtt távoztak.

Asztanában nemzetközi sajtótájékoztató keretében a legnagyobb ellenzéki párt, az Ak Zsol elnöke, Azat Peruasev munkatársunknak elmondta, hogy „harmadik erő” (tehát nem a sztrájkoló olajbányászok és nem a hatóságok) irányítja a zavargásokat. Nazarbajev elnök befolyásos tanácsadója, Jermuhamed Jertiszbajev szerint „külföldön élő kegyvesztett kazahsztáni politikusok” állnak az események hátterében.

Név nélkül lapunknak nyilatkozó kazahsztáni források két részre bontják az eseményeket, a december 16-a előtti, több hónapja tartó olajmunkás-tüntetéssorozatra, és az ország függetlenségének 20. évfordulója (dec. 16.) körüli erőszakos cselekményekre. A december 16–17-i zavargások, mint a kazahsztáni médiában megjelent fotók és videofelvételek tanúsítják, az ünnepségekkel kapcsolatosak, azok megzavarását célozták. Elemzők összefüggést látnak a véres események és a január 15-én tartandó rendkívüli parlamenti választások között is.

A készenléti rendőrség épp alakzatba áll Aktau városában, Kazahsztánban. Az olajtermelő Mangistau régióból eddig még soha nem tapasztalt számú tüntető érkezett a régió fővárosának számító városba vasárnap reggel
Riot police take up positions in the town of Aktau December 18, 2011. Protests in Kazakhstan's oil-producing Mangistau region, unprecedented in the Central Asian state's recent history, spread on Sunday to the regional capital, where hundreds of angry protesters faced reinforced police troops. REUTERS/Vladimir Tretyakov (KAZAKHSTAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.