Rendkívüli állapot a szudáni határvidéken

Több mint kilenc hónappal Dél-Szudán függetlenné válása után továbbra is vita tárgyát képezi a két Szudán közötti határ, ahol március óta egyre szélesedik az erőszak.

Rendkívüli állapotot hirdetett vasárnap a szudáni elnök a két Szudán határa mentén fekvő területeken.

A szudáni médiaközpont tájékoztatása szerint Omar el-Besír rendelete Dél-Kordofán, Fehér-Nílus és Szinnar tartományokra vonatkozik. Más részletek a rendeletről egyelőre nem ismertek.

Közben Dél-Szudán arról tájékoztatta a világszervezetet, hogy kivonja rendőreit a vitatott hovatartozású Abyei régióból. Dél-Szudán ENSZ-küldöttsége levélben tudatta ezt szombaton a világszervezettel. Az erről szóló döntést aznap hozta meg a kormány Salva Kiir Mayardit államfő elnökletével.

A Reuters által idézett levélben Dél-Szudán elkötelezi magát a Szudánnal fennálló mindenfajta ellenségeskedés megszüntetése mellett. Közli, hogy ezekkel az intézkedésekkel meg kívánja erősíteni és demonstrálni a békés rendezés iránti tényleges elkötelezettségét.

Több mint kilenc hónappal Dél-Szudán függetlenné válása után továbbra is vita tárgyát képezi a két Szudán közötti határ, ahol március óta egyre szélesedik az erőszak. A vitatott régiók közül Abyei és Heglig mindkét fél számára jelentős vonzerővel bír, számos északi és déli vezető ott élő etnikumokból származik. Az 1800 kilométer hosszú határ menti területek egyötödét - termékeny, kőolajban vagy ásványokban gazdag területeket - Kartúm és Juba egyaránt magának követeli. A térség stratégiailag annál is fontosabb, mert a szétváláskor Szudán elvesztette kőolajkészletei háromnegyedét Dél-Szudán javára.

Nyolcmilliárd kínai dollár

Eközben Kína arról tett bejelentést, hogy nyolcmilliárd dollár kölcsönt hagyott jóvá Dél-Szudánnak a jelentős infrastrukturális tervek megvalósítására.

Ezt az alig kilenc hónapja létrejött új ország informatikai minisztere, Barnaba Marial Benjamin jelentette be. Azt mondta, hogy a pénzből mezőgazdasági, infrastrukturális, távközlési és vízi erőműi terveket finanszíroznak majd. A miniszter közölte továbbá: Kína tanulmányozza azt a kérést, hogy finanszírozzon meg egy alternatív olajvezetéket Kenya északi tengerpartjáig, amely elkerüli a szudáni olajvezetékeket.

A kölcsön megadásának a bejelentésére néhány nappal az után került sor, hogy Salva Kiir Mayardit dél-szudáni elnök először tett hivatalos látogatást Kínában.

A 22 éves polgárháborút lezáró - és a Dél-Szudán tavaly júliusi függetlenné válását lehetővé tévő - 2005-ös békeszerződés szerint az észak és dél közötti határ Szudán függetlenné válása - 1956. január 1. - óta létezik. A brit gyarmatosítás korában az ország már két részre volt szakadva, az északi és a déli résznek külön-külön közigazgatása volt.

Az ebből a korszakból származó térképek közül sok ellentmondásos, a terepen pedig soha nem történt határkijelölés. Ennélfogva az 1800 kilométer hosszú határ menti területek egyötödét - termékeny, kőolajban vagy ásványokban gazdag területeket - Kartúm és Juba egyaránt magának követeli. A szétváláskor Szudán elvesztette kőolajkészletei háromnegyedét Dél-Szudán javára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.