Rendkívüli állapot Burmában a buddhista–muzulmán villongások miatt

A három napja tartó meiktilai harcok eddig húsz ember életét követelték.

Rendkívüli állapotot hirdetett ki Burma egyik nagyvárosában, Meiktilában Thein Szein államfő. A dél-ázsiai ország kulturális központjától, Mandalaytől délre fekvő városban három napja tartanak a harcok a buddhisták és a muzulmánok között. Az összetűzésekben eddig körülbelül húszan haltak meg, de ez még messze nem a halálos áldozatok végleges száma.

A zavargások állítólag szerdán, egy zálogházi vita után törtek ki és fajultak vérengzésig, miután egy helyi buddhista banda elkezdte felgyújtani a főleg muzulmánok lakta környékbeli házakat és a mecseteket is. A riválisok azóta egymást ölik a meiktilai utcákon, ami miatt eddig nagyrészt buddhista férfiakat tartóztattak le. A zavargások közepette szerte a városban élelmiszerhiány van: az üzleteket öt napja nem tudják feltölteni áruval.

A buddhista terrorizmus nem oximoron: a Kambodzsában a vörös khmerek buddhista államot akartak létrehozni, amelyhez a mélyen hívő király, Norodom Szihanuk is a nevét adta, Sri Lankán a helyi keresztények és a tamilok ellen hajtanak végre merényleteket szélsőségesek buddhista szervezetek, de a burmaihoz hasonló buddhista–muzulmán villongásokból jut Thaiföldnek is, ahol az ország déli tartományaiban évek óta ki-kitörnek összetűzések a két vallás szélsőségesei között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.