Terrortámadástól tartanak Norvégiában

Megerősítik a rendőri jelenlétet a norvég határon, a repülőtereken és vasútállomásokon, mert a rendőrség hírszerzői úgy értesültek, muzulmán szélsőségesek terrortámadást terveznek az ország területén, akár napokon belül.

Benedicte Bjoernland, a rendőrség hírszerző egységének igazgatója szerint legalább ötven fő hagyta el a közelmúltban Norvégiát, hogy a szíriai szélsőségesekkel harcoljon. Információi szerint ők térhetnek most vissza és terveznek támadást.

Erna Solberg miniszterelnök a hírre elhalasztotta szabadságát, Oslóban marad. A rendőrség pedig mozgósítja egységeit. 

"Ha a rendőrség nyilvánosságra hozta ezt a fenyegetést, akkor egyértelmű, hogy az hiteles" mondta a Reutersnek Atle Mesoey, a Norvég Tudományegyetem biztonságpolitikai kutatója. 

Támadás a béke szigetén

Három éve a szélsőjobboldali Anders Behring Breivik ölt meg 77 embert Norvégiában, ami sokkolta a már-már idillien békés országot, ahol normális esetben a rendőrök nem is hordanak fegyvert magukkal.

Az akkori miniszterelnöknek, Jens Stoltenbergnek pedig szokása volt metróval dolgozni járni, illetve testőrök nélkül kerékpározni.

A BBC rámutat: a következő napokban a reptereken és közlekedési csomópontokban megjelenő fegyveres őrök még mindig szokatlan látvány lesznek a norvégok számára.

Dánia és Svédország is tart a radikálisoktól

Dánia és Svédország nem emelte a hírre biztonsági készültségét. Korábban Dániában is közölték: legalább száz dán állampolgár hagyta már el az országot, hogy csatlakozzon az iszlám szélsőségesekhez. 

Svédországban pedig közölték, hogy az országra leselkedő legnagyobb veszélyt az a kétszázfő jelenti, akik az országot elhagyva az iszlám világban, szélsőségesek között harcolva szereztek tapasztalatot és radikalizálódtak.

Korábban a brit és a francia kormány is figyelmeztetett, hogy az iszlamistákhoz csatlakozott, később hazatérő "önkéntesek" európai országokban is elkövethetnek merényleteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.