Rendkívül népszerűek a Mussolini-szuvenírek Észak-Olaszországban

Rendkívül népszerűek a Benito Mussolini olasz fasiszta diktátorhoz kapcsolódó szuvenírek Észak-Olaszországban - tudósít a La Repubblica című olasz lap.

A ducét ábrázoló különböző méretű mellszobrok, pólók, poszterek és zászlók mellett a fasiszta vezértől származó idézetekkel díszített tányérok, poharak is nagyon népszerűek. A ujjáéledő kultusz egyik központja Emilia-Romagna tartomány, Mussolini "hazája", de más északolasz területeken is megfigyelhető a jelenség.

Milánóban például igazi sláger a Mussolini-szlogeneket tartalmazó naptár, a duce szülővárosához, Dovia di Predappióhoz közeli Riminiben pedig valódi kultusz övezi a diktátor arcképét ábrázóló Cabernet Blanc, Merlot és Tocai borospalackokat.

Az interneten hatalmas siker a www.duce.it honlap, ahol többek közt Mussolini képével díszített nyakkendők, valamint a diktátor beszédeit és fasiszta dalokat tartalmazó CD-k vásárolhatók.

A duce felelevenedő kultusza sokakban felháborodást váltott ki, több panasz is érkezett a szuveníreket árusító boltok ellen. Korábban is voltak már hasonló perek. 2007-ben Cuno Tarfusser bolzanói államügyész elkoboztatta az udinei Lunardelli pincészet boroscímkéit, amelyek Adolf Hitlert, Mussolinit, Heinrich Himmlert és Rudolf Hesst ábrzolták. A vád "emberiség elleni bűnök dicsőítése" volt. Később azonban a pincészet vezetőinek sikerült meggyőzniük a bírákat arról, hogy semmilyen politikai szándékuk nem volt a címkézéssel, így a bíróság érvénytelenítette az államügyész határozatát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.