Reményt kelthet a genfi alku

Enyhülhet az oroszbarát csoportok és a kijevi kormány közötti szembenállás Kelet-Ukrajnában, miután a válságról csütörtökön Genfben tartott megbeszélésen John Kerry amerikai, Szergej Lavrov orosz és Andrij Descsicja ukrán külügyminiszter, valamint Ca­therine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a konfliktus megfékezését szolgáló közös lépésekben állapodott meg.

A vártnál hosszabb, hétórás tárgyalás után elfogadott közlemény szerint minden félnek tartózkodnia kell az erőszaktól, a provokációtól, Ukrajnában fel kell oszlatni az összes illegális fegyveres csoportot, fel kell szabadítani a lázadók által elfoglalt középületeket, köztereket, a kormányellenes tiltakozók pedig – a súlyos bűncselekmények tetteseit kivéve – amnesztiát kapnak. Az intézkedéseket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet felügyeli majd.

A donyecki Moszkva-párti csoportok már jelezték: csak akkor hagyják el az ellenőrzésük alatt lévő kormányzati létesítményeket, ha ezt már Kijevben is megtették az általuk elfoglalt épületekkel a mostani kormányzatot hatalomra segítő tüntetők. A genfi találkozót követő tájékoztatón Lavrov egyszersmind hangoztatta, hogy a konfliktust maguknak az ukránoknak kell rendezniük, s ehhez hosszú távon alkotmányos reformokra van szükség.

A megegyezés azt jelentheti, hogy a Nyugat egyelőre nem nyúl azokhoz az újabb szankciókhoz, amelyekkel megfenyegette Oroszországot. Ám Kerry Genfben is arra figyelmeztette Lavrovot, hogy életbe léptetik a büntetőintézkedéseket, ha nem tapasztalnak előrelépést, az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalása szerint pedig az EU-nak készen kell állnia a Moszkva elleni gazdasági szankciók bevetésére is.

A konfliktus megfékezése már csak azért is egyre sürgetőbb, mert Kelet-Ukrajnában halálos áldozatokat is követelt a régió föderalizálását követelő tiltakozók és a fegyveres erők összecsapása. Arszen Avakov belügyminiszter egy közösségi oldalon közzétett bejegyzésében adta hírül, hogy három támadó meghalt és 13 megsebesült, amikor az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban szerdán ­késő este mintegy háromszáz ismeretlen megostromolta a nemzeti gárda laktanyáját. Az akció több mint hatvan résztvevőjét elfogták a hatóságok. A mariupoli oroszbarát szervezetek viszont azt állítják, hogy a rohamot máshonnan érkezett provokátorok hajtották végre. Csütörtök kora este egy másik akcióról is beszámoltak a forrongó régióból: egy automata gépkarabélyokkal felfegyverzett oroszbarát csoport Kramatorszk­ban megszállta a tévétornyot.

A rendbontások szervezésével orosz ügynököket gyanúsító kijevi hatóságok közben újabb óvintézkedést hoztak: a határőrség szigorítja és korlátozhatja az „aktív korú” – az Aeroflot légitársaság tájékoztatása szerint 16 és 60 év közötti – orosz férfiak beutazását az országba. A hivatalos indoklás szerint provokációktól, terrorakcióktól tartanak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.