Rekordszinten a vagyoni különbségek az USA-ban

Az Egyesült Államokban, mint vélhetően a legtöbb országban, nem csak a szegények és a gazdagok, hanem a középosztály és a gazdagok között is növekszik a szakadék.

Az Economic Policy Institute adatai szerint 2009-ben rekordméretűvé vált a leggazdagabb 1 százalék és az átlagos háztartás közötti különbség. A vagyoni különbségek ráadásul még nagyobbak, mint azok, amelyek a jövedelmekben mutatkoznak. (A vagyonba a család minden tulajdonát beleszámítják az ingatlantól kezdve a banki követeléseken és részvényeken át a nyugdíjalapokba történt befizetésekig, és ezek értékéből levonják a különféle tartozásait, például a jelzálogkölcsön- vagy a kártyahiteladósságát.)

Míg a leggazdagabb 1 százalék vagyona 1962-ben még csak 125-szöröse, 2004-ben pedig 190-szerese volt az átlagos háztartásénak, 2009-ben már a 224-szeresét tette ki, pedig közben, a pénzügyi és gazdasági válság meglehetősen sok kárt tett a gazdagok vagyonában, amelyek emiatt 2007-2009 között 27 százalékkal átlag 14 millió dollárra csökkentek.

A szupergazdagok azonban így is jobban jártak, mint az átlagos amerikai háztartásban élők, utóbbiak vagyonának értéke ugyanis ebben az időszakban 41 százalékkal 62.200 dollárra esett. A nagy ütemkülönbség oka a többi között az, hogy a középosztályban élők vagyonának meghatározó tétele az ingatlan, amelyek értéke a válságban sokkal meredekebben zuhant, mint az egyéb vagyonelemeké.

A legszegényebb családok közben még szegényebbek lettek: 2009-ben átlagosan 27.000 dollár egy főre jutó adósságot görgettek, kétszer akkorát, mint akár csak két évvel korábban. Közben 1993 óta a legmagasabb szintre emelkedett a szegények száma. A hivatalos szegénységi küszöb alatt élt 2009-ben a lakosság 14,3 százaléka, és 6,3 százaléknak a szegénységi küszöb értékének feléből kellett kijönnie, ami egy négyfős család esetében mintegy évi 11.000 dolláros jövedelemnek felel meg. 1976-ben még csak a lakosság 3,3 százaléka húzott a szegénységi küszöbérték fele körüli jövedelmet.

A jövedelmek közötti különbségek is erősödtek, főleg ha a történelmi trendeket is figyelembe vesszük. A háztartások alsó ötödének jövedelme 1979-2005 között összesen 200 dollárral emelkedett, míg a leggazdagabb 0,1 százaléké csaknem 6 millió dollárral. Korábban sokkal kiegyensúlyozottabb volt a jövedelemnövekedés üteme: 1947-73 között az alsó és a felső ötöd jövedelmei nagyjából azonos tempóban gyarapodtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.