Rekordszámú áldozat Miszrátánál

Az ellenzéki kézben lévő líbiai városnál szombaton volt a legmagasabb az egy napra eső veszteség a harcok hetekkel ezelőtti kirobbanása óta. A NATO vasárnap is bombázta Tripolit.

Vasárnapra virradóra is folytatódtak a NATO légitámadásai Líbiában Moammer Kadhafi egységei ellen.

Az AFP francia hírügynökség tudósítói szerint szombaton, az est leszállta óta több erős robbanás rázta meg a líbiai fővárost. A támadások célpontjairól NATO-források semmit nem közöltek, csak annyit tudni, hogy Tripoliban a detonációkat követően megszólaltak a légvédelmi fegyverek. A Jana hivatalos líbiai hírügynökség a kormányhoz hű csapatokra hivatkozva azt állította, hogy a NATO katonai és polgári célpontokra mért csapást az éjszaka, és a támadásban több ember meghalt. A NATO már péntek este is több támadást hajtott végre Tripoli ellen, mindenekelőtt a város központjához közel található egyik Kadhafi-rezidenciának a környékét támadták.

Hírügynökségek egybehangzó jelentései szerint a Kadhafihoz hű erők nem vonultak ki a Tripolitól mintegy 200 kilométerre keletre található Miszráta kikötővárosból és környékéről, ahol a helyi törzsek vezetői 48 órát kaptak arra, hogy megoldást találjanak a harci cselekmények beszüntetésére.

Vasárnap kora hajnalban folytatódtak a harcok a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők és a lázadók között Miszrátánál, jóllehet a tripoli kormányzat előzőleg arról számolt be, hogy a kormányerők felfüggesztették a hadműveleteket a hetek ostromlott városnál.

Közép-európai idő szerint vasárnap hajnali egy órakor Grad típusú rakéták sorozatban csapódtak be a városban, és szinte megállás nélkül ropogtak a kézifegyverek.

Egy helyi orvos közölte, hogy a szombati harcokban legalább 28-an haltak meg, és mintegy százan sebesültek meg Miszrátában. Ez azt jelenti, hogy szombaton volt a legmagasabb az egy napra eső veszteség a harcok hetekkel ezelőtti kirobbanása óta. A városban naponta átlagosan tizenegy halálos áldozatot követelnek az összecsapások.

Háled Kaim külügyminiszter-helyettes szombat éjszaka közölte, hogy a kormányt támogató erők nem visszavonultak Miszrátától, hanem felfüggesztették a lázadók ellen folytatott műveleteiket, lehetővé téve, hogy a helyi törzsek "békés megoldást" találjanak a konfliktusra. Kaim szerint a törzsek eltökéltek amellett, hogy negyvennyolc óra alatt megoldják a kérdést.

Bejelentése azonban aligha jelent jelentős változást, mivel a környékbeli törzsek Kadhafit támogatják, és fegyvereseik nagy része valószínűleg már eddig is részt vett a miszrátai harcokban az "önkéntes" milicistákból összeállított "népi hadsereg" zászlója alatt.

Miszrátában szombat este súlyosan megsebesült egy francia újságíró, akinek nevét nem közölték. Az újságírót megműtötték, nincs életveszélyben.

Sebesült férfit ápolnak a miszrátai Hikma kórházban
Doctors tend to a wounded Gaddafi soldier, captured earlier by rebel fighters, in Misrata hospital April 23, 2011. Rebel fighters captured more than a dozen wounded Gaddafi soldiers and brought them to the hospital early Saturday morning. REUTERS/Yannis Behrakis (LIBYA - Tags: CONFLICT POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.