Rekordáron kelt el Jesse Owens aranya

Az 1936-os berlini olimpia négyszeres bajnokának az érméért közel másfél millió dollárt fizetett ki a licitáló – többet, mint olimpiai emlékért korábban bárki.

Közel másfél millió dollárért vitték el az 1936-os berlini olimpia futó- és távolugró bajnokának, Jesse Owensnek az aranyérmét  – jelentette be vasárnap az online aukciót rendező cég, az SCP Auctions. A bejelentés szerint a fekete atléta aranyát Ron Burkle, a Pittsburgh Penguins hokicsapat társtulajdonosa vette meg 1 466 574 dollárért, ami rekordot jelent, olimpiai emlékért ugyanis még soha nem adtak ki ennyi pénzt az aukciók történetében. Ezzel Owens azt az ezüst serleget utasította maga mögé, amelyet az első modern kori olimpián, az 1896-os athéni játékokon adtak oda a maratoni futás győztesének, a görög Szpiridion Lúisznak. Az ő serlegét tavaly áprilisban 865 ezer dollárért csapták le.

Jesse Owens 1936-ban Berlinben a 100 méteres síkfutás alatt. Világörökség ajándékba
Jesse Owens, Berlin bajnoka a 100 méteres síkfutásban

Owens négy számban – 100 és 200 méter síkon, 400 méter gáton és távolugrásban – lett első, de a négy aranyérme közül három nincs meg, és nem tudni azt sem, hogy az egyedüli meglévőt melyik versenyszámért kapta.

Az aukcióra bocsátás bejelentésekor Owens lánya, Marlene azt mondta, a család szeretné, ha az érem egy múzeum vagy valamilyen közintézmény tulajdonába kerülne. Ez teljesül is, az SCP Auctions legalábbis úgy tudja, hogy Burkle – aki William Faulkner irodalmi Nobel-díját is megszerezte már – vándorkiállításra viszi Owen aranyát. Az 1,4 millió dollár része az Owens nevét viselő alapítványhoz kerül, amely Ohióban egyetemista fiataloknak nyújt anyagi támogatást tehetségük kibontakoztatásához.

Owens az 1936-os berlini olimpián egy személyben húzta keresztül a náci Németország számításait arról, hogy a játékokat az árja felsőbbrendűség hirdetésére lehet használni. Ez nem azt jelenti, hogy a fekete atlétát ünnep fogadta volna, amikor visszatért az Egyesült Államokba: a szegregáció áldozata, majd alkoholista lett, egy időben lovakkal, kutyákkal és autókkal állt ki versenyezni pénzért. Láncdohányosként tüdőrák vitte el 66 évesen, 1980-ban.

A most aukción elkelt aranyérmet Owens az egyik barátjának, a színész-táncos Bill Robinsonnak adta oda hálából, amiért a visszatérés után ő segített elhelyezkedni neki a szórakoztatóiparban. Aukcióra is Robinson hagyatékából került.

Az aukció egyébként nem tetszett mindenkinek a sport világában. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke még az aukció előtt azt mondta, az érem jelentősége messze túlmutat Owens sportteljesítményén, a világörökség része, ezért személy szerint nehéz lesz belenyugodnia abba, hogy egy gyűjtő tulajdonába kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.