Reklámcég lett az al-Kaidából

Egyre több jel mutat arra, hogy az al-Kaida már nem képes összehangolt terrortámadás kivitelezésére, a vele laza kapcsolatban álló terrorszervezetek azonban jól csengő névként használják fel akcióikhoz.

Mohamed Abdel-Salam kairói közel-kelet szakértő és biztonságpolitikus szerint egyre több jel mutat arra, hogy az al-Kaida vezetése már nem képes összehangolt terrortámadás kivitelezésére. Az al-Kaidával esetleg csak laza névleges kapcsolatban álló, a globális terrorszervezet nevét csak propagandacélokból használó radikális csoportok azonban továbbra is komoly veszélyt jelentenek a világra.

Az elmúlt években rendkívüli módon meggyengült az al-Kaida vezetése. Oszama bin Laden évek óta csak videóüzenetekben hallat magáról, és a szervezet irányítását kézben tartó Ajman az-Zawahiri nevéhez sem köthető jelentősebb terrortámadás. Abdel-Salam szerint minden jel arra mutat, hogy a globális terrorista szervezet elleni többfrontos küzdelem meghozta a gyümölcsét. A nyugati biztonsági szigorítások és a titkosszolgálatok megerősítése, az afgán-pakisztáni határvidéken folytatott bombázások és a közel-keleti országok terrorelhárításainak kemény fellépése megtörte az al-Kaidát. Aligha van rá esély, hogy a szervezet a 2001. szeptember 11-hez hasonló terrortámadást hajtson végre.

Mindez azonban nem jelenti, hogy a terrorizmus elleni globális harc végső győzelmet aratott – figyelmeztet a kairói elemző. Az al-Kaidával leginkább csak névleg kapcsolatban álló kis terrorista szervezetek továbbra is komoly biztonságpolitikai fenyegetést jelentenek.

Az al-Kaida vezetését sikerült ugyan szétzilálni, de az afgán-pakisztáni határvidéken bujkáló terroristák, a szervezet a közelmúltban az afrikai államokba menekült tagjai és a közel-keleti országok iszlámista cellái nem mondtak le az erőszak alkalmazásáról.

Ezek a szervezetek azonban helyi célokat és érdekeket követnek, nem az al-Kaida globális erőszakhadjáratának szereplői. A terrorszervezetre figyelmfelkeltésből és propagandacélokból hivatkoznak: nem a Nyugat ellen harcolnak, hanem valamilyen helyi politikai érdeket próbálnak érvényre juttatni, amihez jól jön a félelmetes al-Kaidára történő nevének említése.

Forrás: globusz.net>>>

Egy csomag Oszama-cukorka Pakisztánból
Egy csomag Oszama-cukorka Pakisztánból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.