Rejtélyes terrorista fenyegetőzött az Iszlám Állam filmjén

Propagandaeszköznek minősítette a brit kormányfő azt a videófelvételt, amelyet a napokban hozott nyilvánosságra az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet öt állítólagos brit kém kivégzéséről.

A filmen, amelynek eredetiségét független források még nem erősítették meg, egy brit akcentussal beszélő álarcos többek közt David Cameront, Nagy-Britannia miniszterelnökét fenyegeti meg azzal, hogy a dzsihadisták elfoglalják az országát, és megjelenik a képsorokon egy ugyancsak harcias, mindössze négy-ötéves kisfiú is.

Vizsgáljuk a videó tartalmát, és a kormányfőt folyamatosan tájékoztatjuk – idézte a Reuters a Downing Street 10. szóvivőjét. Szerinte a tízperces film emlékeztet az IS kegyetlenségére, ám egyszersmind propagandaeszköz is, és akként kell kezelni. Arra a kérdésre ugyanakkor kitérően válaszolt a szóvivő, hogy a képeken szereplő foglyok valóban a brit hírszerzésnek dolgoztak-e. Csak annyit mondott, hogy a dzsihadista szervezet közlései a múltban nem mindig bizonyultak igaznak.

Az elemzések szerint a videóval egyrészt el akarják terelni a figyelmet az IS által az utóbbi hetekben elszenvedett katonai vereségekről, és alighanem emlékeztetni akarnak a tavaly novemberben egy drónnal végrehajtott légicsapással meggyilkolt Jihadi Johnra is. A brit állampolgárságú Mohammed Emwazi szerepelt ezen a néven. Ő volt az, aki rendszeresen feltűnt hasonló, kivégzéseket bemutató videofelvételeken. Az új képsorok szereplőjének kiléte még nem ismert, de biztosra vehető, hogy az azonosításán már dolgoznak a brit hatóságok – írta a BBC honlapja, amely arra is emlékeztet, hogy legalább 700 brit állampolgár utazott Szíriába vagy Irakba a dzsihadisták támogatására, igaz, mintegy felük már haza is tért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.