Rejtélyes magyar szervezet, homályos százmilliók

Négy év leforgása alatt legalább 290 millió forintot kapott a magyar államtól a dél-szlovákiai a civil szervezet, a Főnix, amelynek a  tevékenységét azonban homály borítja.

Minden bizonnyal ebből a pénzből fizették idén a Magyar Közösség Pártjának (MKP) kampányrendezvényeit és reklámjai­nak egy részét a márciusi parlamenti választás előtt, továbbá az alkalmazottakat, s alighanem Berényi József volt pártelnököt is. A rendőrség vizsgálódik az ügyben.

A titokzatos Főnixről csupán annyit lehet tudni, hogy több szálon kötődik a Magyar Közösség Pártjához – derül ki a pozsonyi Új Szó, valamint az Átlátszó munkatársainak oknyomozó anyagából. A civil szervezetnek még 2012-ben utalt 70 mil­liót a Szerencsejáték Zrt., egy évvel később a Bethlen Gábor Alap folyósított 20 milliót. Mindkét összeg a „felvidéki magyar közösség megmaradása érdekében végzett tevékenységének, valamint az autonómiakoncepció elkészítésének támogatására” használható fel.

Az Átlátszó kikérte a két szerződést és az elszámolást, az illetékesek az utóbbit nem küldték el. További 200 millió forintot idén a Miniszterelnökség utalt a Főnixnek, amely kétoldalas szakmai programmal pályázott „a közösségi tudatot és az anyanyelvi oktatást erősítő kulturális rendezvénysorozat” megszervezésére. A pályázatot január 4-én nyújtották be és nyolc nap múlva már megkötötték a szerződést.

Minden bizonnyal ebből az összegből fedezték az MKP idei parlamenti választások előtti kampányának jelentős részét. Amire joguk van, ha ezt a tényt a kampánypénzekkel kapcsolatos hivatalos dokumentumban feltüntették. Ha ezt elmulasztották, akkor hatályos törvényt sértettek – mutatott rá Gabriel Sipos, a Transparency International Slovensko igazgatója. Eduard Bárány, a pártok kampányelszámolását ellenőrző testület elnöke a pozsonyi Sme napilapnak azt mondta: ilyen tételre nem emlékszik.

Többen megerősítették viszont, hogy néhány MKP-alkalmazott a Főnixtől kapta a fizetését. Berényi József volt pártelnök vagyonnyilatkozatában bevallotta, hogy alkalmazotti viszonyban áll ezzel a szervezettel, amelyet évekkel ezelőtt Vágsellyén (Sala) alapítottak, jelenlegi hivatalos székhelye Galánta. A feltüntetett címen viszont senki sem tudott a szervezetről. A pozsonyi belügyminisztériumban közölték, a bejegyzés alapján a vezetőjük Pósa Lajos agrárvállalkozó, aki ezt elismerte. Cáfolta viszont, hogy a magyarországi pénzeket az MKP kampányának finanszírozására használták volna. Azt állította, hogy ő erre a célra saját pénzéből 45 ezer eurót adott a pártnak. Arra nem volt hajlandó írásban sem válaszolni, hogy a magyar Miniszterelnökség támogatását milyen rendezvényekre fordították.

Lapunk érdeklődésére Menyhárt József azzal az indokkal hárította el a választ, hogy alig több mint egy hónapja került az MKP élére, ezért még sok dologba nem lát bele. Úgy vélte azonban, hogy az oknyomozó anyagokban sok a feltételes mód. Megígérte, hogy a nyári szabadságolásokat követően beszél az érintettekkel és személyesen néz utána, hogy az MKP milyen forrásokból fedezte a kampány költségeit.

Úgy tudjuk, hogy a szlovákiai országos választási bizottság a bűnüldöző szervekhez fordult a Főnixnek nyújtott magyarországi pénzek tényleges felhasználásának ügyé­ben. A határon túli magyar szervezetek anyagi támogatása különféle valódi vagy fantomtevékenységet végző szervezeteken keresztül valósul meg, a módszer Erdélyben is jól ismert. Feltehetőleg ilyen pénzből keletkezett néhány éve az RMDSZ konkurens pártja, a Fidesz-barát Erdélyi Magyar Néppárt, amely korábban nem ismert személyek nevéhez köthető civil szervezeteken keresztül jutott busás magyarországi pénzekhez. – A Fidesz–RMDSZ-kiegyezés óta a források megoszlanak – nyilatkozta az Új Szónak Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély portál munkatársa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.