Rejtegetik a jelölteket

Minden korábbinál vehemensebb kampány kezdődött Romániában a május 25-i európai parlamenti választás előtt, egyvalami viszont a régi: a témák most sem Európáról szólnak. Ami mégis más: az utcákat ellepő plakátokat nézegetve első látásra szembetűnik, hogy a pártok valósággal rejtegetik a képviselőjelöltjeiket.

„Olyanokat küldünk Brüsszelbe, akik büszkék a románságukra, és megvédik Romániát” – ígéri népi motívumokkal díszített plakátjain a Victor Ponta miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD). A szlogen azt sugallja, hogy Romániát támadás fenyegeti Brüsszel irányából. Hogy ki védi meg a románokat, nem derül ki, a plakátokon szereplő egyetlen név és arc ugyanis a pártelnök-kormányfőé. Ponta újfent megerősítette, hogy indulna az őszi romániai elnökválasztáson, vagyis esze ágában sincs Brüsszelbe menni.

Victor Ponta a plakáton – de ki megy Brüsszelbe?
Victor Ponta a plakáton – de ki megy Brüsszelbe?
Daniel Mihailescu / AFP

„Bajnokcsapattal” próbálja meggyőzni a választókat a Nemzeti Liberális Párt (PNL), de az nem derül ki, hogy miben is bajnok a plakátokról mosolygó Crin Antonescu pártelnök és Klaus Johannis elnökhelyettes. Előbbi szenátor, utóbbi Nagyszeben polgármestere, és egyikük sincs rajta az EP-listán. A plakátokon a jelöltek nem szerepelnek.

Románia felemelését és változást ígér a Traian Basescu államfő védnökségével tavaly alakult Polgári Mozgalom Párt (PMP). A kampány arca ez esetben sem valamelyik jelölt, még csak nem is a párt elnöke. Elena Udrea, az elnöki hivatal és a Demokrata-liberális Párt (PDL) egykori üdvöskéje, volt idegenforgalmi miniszter szerint a magyarázat egyszerű: az ő ismertsége a jelöltekével ellentétben százszázalékos.

Ha az egykori kommunista diktátor most rendelne propagandafilmet, egy az egyben kérhetné hozzá a PMP plakátját: a fiatalosan masírozó pártvezetők mögött aranyló búzamezőn arató kombájn és építődaruk sejlenek fel... De legalább Udrea asszonytól egy lépéssel lemaradva tényleg a párt jelenlegi EP-képviselői és jelöltjei – a polgári mozgalom jelmondatát parafrazálva – mozognak a változásért.

Ugyancsak változást ígér a Mihai Razvan Ungureanu volt kormányfő által alapított Polgári Erő Párt (FC), amely az alakulat nevéből alkotott választási szlogent. A pártelnök állítja, hogy a „Váltsd le őket erővel!” jelmondat erőteljesen kötődik az EP-választáshoz, amennyiben „május 25. a vég kezdete lesz a jelenlegi politikai osztály számára”.

Ha így lesz is, a felmérések szerint az FC-nek csupán marginális szerep jut „a huszonöt éve kormányzó elit leváltásában”. A párt támogatottsága az ötszázalékos bejutási küszöb körül van. Ez az alakulat is titkolja jelöltjeinek kilétét a nagyközönség előtt, az FC plakátjain egyedül a pártelnök pózol. Ungureanu ugyanakkor annyit elárult, hogy „negyven akárhány nevet” tud felmutatni, és valamennyien kifogástalan, kitűnő szakemberek, noha jobbára ismeretlenek. A listavezető maga a pártelnök, de korábban utalt rá, hogy nem adja Brüsszelért a bukaresti törvényhozást (ahová egy jobboldali koalíció színeiben jutott be), azaz visszalép a legjobb helyezett párttársa javára.

A többnyire arctalan kampányban két kivétel erősíti a szabályt. Az RDMSZ és a Demokrata-liberális Párt a jelöltjeit helyezi előtérbe, utóbbi már csak azért is,mert Monica Macovei vagy Theodor Stolojan ismertsége és megítélése sokkal jobb, mint az alakulat vezetőié. A többi pártnál viszont igencsak furcsán hat az arcok hiánya, mert a mostani az első olyan uniós kampány, amelyben az európai pártcsaládok a csúcsjelöltek megnevezésével próbálják közelebb vinni az EP-t a választókhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.