Rehabilitálták a Hitlerrel paktumot kötő szerb kormányfőt

Rehabilitálta egy szerb bíróság pénteken Dragisa Cvetkovicot, aki 1941-ben a királyi Jugoszlávia miniszterelnökeként szövetséget kötött a hitleri Németország uralta tengelyhatalmakkal, amiért hazájában később háborús bűnösnek minősítették.

A dél-szerbiai Nis körzeti bírósága érvénytelenítette a második világháború utáni kommunista Jugoszlávia állami bizottságának határozatát, amely a nép ellenségének és háborús bűnösnek nyilvánította Cvetkovicot. A nisi bíróság megsemmisítette a határozatból fakadó jogkövetkezményeket is. Cvetkovicot bíróság soha nem ítélte el tettéért.

Cvetkovic 1941. március 25-én Bécsben írta alá a királyi Jugoszláviának a tengelyhatalmakhoz való csatlakozásáról szóló szerződést. Két nappal később katonai államcsíny megdöntötte kormánya hatalmát, s a puccsisták II. Pétert ültették a királyi trónra. Cvetkovicot egy időre őrizetbe vették, de később szabadon engedték. A politikus visszavonult a közélettől, s elutasította az együttműködést a Jugoszláviát megszálló német erőkkel.

1944-ben elmenekült Szerbiából, és Párizsban élt 1969-ben bekövetkezett haláláig. A francia főváros melletti Thieu katonai temetőjének szerb részében helyezték örök nyugalomra.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.