Rehabilitálhatják a szennyezett csernobili termőföldeket

Csernobilba látogatott az ukrán elnök az atomkatasztrófa évfordulóján. A politikus az új szarkofág és a szennyezett termőföldek rehabilitációjának fontosságát hangsúlyozta.

Az új szarkofág megépülésének fontosságát hangsúlyozta Viktor Janukovics ukrán elnök, amikor látogatást tett a csernobili atomerőműben pénteken, a létesítményben történt nukleáris baleset 27-ik évfordulóján. Az államfő szavai szerint Ukrajna az ökológiailag biztonságos új szarkofág megépítésére 2011-2014 között összesen több mint 100 millió dollárt költ. A várhatóan 100 évig biztonságot nyújtó szarkofág összesen csaknem egymilliárd euróba (nagyjából 1,3 milliárd dollárba) kerül.

Janukovics az elnöki sajtószolgálat közlése szerint köszönetet mondott az Európai Bizottságnak, a Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banknak (EBRD), az európai országoknak, továbbá Oroszországnak, az Egyesült Államoknak, Kanadának és Japánnak az új szarkofág megépítéséhez való hozzájárulásukért. A politikus kiemelte annak fontosságát, hogy átfogó terv szülessen a csernobili atomkatasztrófa sújtotta termőföldek rehabilitációjára.

A világ eddigi legnagyobb atomkatasztrófája 1986. április 26-án történt. A Kijevtől 130 kilométerre épült csernobili atomerőmű négyes blokkjában robbanás következett be, ami teljesen megsemmisítette a reaktort. A baleset következtében több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanása után. A felrobbant reaktor fölé egy átmeneti vasbeton szarkofágot emeltek, amelynek állapota viszont folyamatosan romlik, repedések keletkeznek rajta.

Február közepén egy gépház teteje szakadt be a ráesett hó súlya alatt a négyes blokk mellett. A hivatalos jelentések szerint a sérült reaktor fölötti szarkofág nem sérült, és a radioaktivitás szintje sem emelkedett meg.

Ihor Hramotkin, a csernobili létesítményeket üzemeltető állami vállalat igazgatója a hét elején újságíróknak azt mondta, hogy az új szarkofágot a tervek szerint 2015 októberében helyezik a négyes blokk fölé.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.