Regionális parlamentek alakulnak

Romániában 2013 első felében módosul az alkotmány, ha a jelenleg is kormányzó Szociálliberális Unió (USL) nyeri a december 9-i parlamenti választásokat.

Erről Victor Ponta miniszterelnök beszélt egy kedd esti tévéműsorban. Az USL szociáldemokrata társelnöke elmondta, hogy liberális partnereikkel gyökeres változtatásokat terveznek, többek közt csökkentenék az alkotmánybíróság hatáskörét.

Újra bevezetnék azt a kitételt, amely lehetőség adott a parlamentnek, hogy kétharmados többséggel felülbírálja az alkotmánybíróság döntéseit. A rendelkezést az előző, 2003-as alkotmánymódosításkor törölték. Akkor is a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányzott, amelynek most Ponta az elnöke. Idén nyáron az államfő elmozdítása többek között az alkotmánybíróságon bukott el.

Az USL tisztázná az államelnök hatásköreit, vélhetően csökkentve azokat, valamint valós döntési jogköröket biztosítana a jelenlegi fejlesztési régióknak. A PSD ilyen irányú terveit sokan kétkedéssel fogadták, ezért a pártelnök újfent hangsúlyozta: ha az USL nyeri a választásokat, regionális parlamentek és kormányok alakulnak, és már 2014-ben megtartják az első regionális választásokat.

Ez jó hír az erdélyi magyaroknak, akik a rendszerváltás óta harcolnak a decentralizációért és a döntéshozatal minél alacsonyabb szintre kerüléséért, kevésbé örülhetnek viszont annak, hogy a kormányfő kizárta az RMDSZ által szorgalmazott régióátszervezést.

Ponta megtartaná a jelenlegi nyolc régiót, így a magyarok sehol nem kerülhetnek többségbe. A kormányfő a műsorban egyébként kitért arra, hogy szóba sem kerülhet az alkotmány első cikkelyének módosítása – vagyis az, amely egységes nemzetállamként határozza meg Romániát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.