Reggelig akarják buktatni a kormányt

A végeredmény borítékolható, mert a Robert Fico miniszterelnök vezette Smer-SD-nek kényelmes többsége van a pozsonyi parlamentben – így minden bizonnyal leszavazza az ellenzék bizalmatlansági indítványát –, de a beterjesztőket ez már nem érdekli: egy szerda reggelig tartó ülésen, hosszú felszólalásokon át bírálják a kormányt.

Az indulatos, személyeskedésekkel teli vita elején Daniel Lipsic ellenzéki vezérszónok azt hangoztatta, hogy a kormány nem az állam, hanem bizonyos pénzügyi csoportok érdekeit tartotta szem előtt, amikor az elmúlt héten a Szlovák Gázművek (SPP) kisebbségi tulajdonrészének megvásárlásáról döntött. Ezért kell azonnal távoznia. – Ismét bebizonyosodott, hogy a Smer-SD nem a választópolgárok kormánya, mert a kabinet tagjai lakájok, akik gátlástalanul a gazdasági érdekcsoportokat szolgálják – szögezte le a független politikus.

Lipsic példaként a legújabb ügyletet említette: a cseh EHP pénzügyi csoport tavaly 2,5 milliárd eurós kölcsönt vett fel, hogy a Gase de France-Ruhrgas konzorciumtól megvásárolhassa az SPP 49 százalékos tulajdonrészét. Miután az SPP tavaly 76 millió eurós veszteséggel zárt, a cseh befektető cég – amelynek a Fico vezette Smer-SD-hez közel álló, J&T pénzügyi csoport is tagja – megparancsolta a kabinetnek, hogy vegye meg a kisebbségi tulajdonrészt és fizesse ki a veszteséget is. – Ezt a parancsot pedig a Fico-kabinet engedelmesen teljesítette, s az összeget végül az adófizető polgárokkal fizettetik meg – érvelt az ellenzéki honatya.

Válaszában a szlovák miniszterelnök felidézte az SPP privatizálását, amelyet még Mikulás Dzurinda kabinetje hajtott végre. – Áron alul, s az árfolyam drasztikus változása miatti további veszteségek következtében felháborítóan alacsony összegért kótyavetyélték el az ország egyik családi ékszerét – hangoztatta Fico. Ő a továbbiakban azzal érvelt, hogy a kabinet azért vált a gázművek százszázalékos tulajdonosává, hogy a szlovákiai családokkal közölhesse: nem lesz gázáremelés. – Alig több mint egy éve Iveta Radicová kabinetje 18-19 százalékos drágítást helyezett kilátásba, mi azonban szociáldemokratákként nem emeljük a háztartások rezsijét – szögezte le a miniszterelnök. Beszéde végén Fico felszólította a Smer-SD képviselőit és a kormánytagokat, hogy a végső szavazásig hagyják el az üléstermet, az ellenzék sértegetéseit és hazugságait ne hallgassák végig. Erre a karzaton kormányellenes jelszavakat kiabáltak, a házelnök pedig kiüríttette a helyiségnek ezt a részét.

A jelenlévők minden eddigi és a jelenlegi szlovák kormányt is tolvajnak nevezték, mert saját meggazdagodásuk érdekében elherdálták a nemzedékek által létrehozott közös vagyont. Polgári jogaikra hivatkozva követelték, hogy maradhassanak. A földszinten lévő moziterembe vezették őket, ahol kivetítőn követhették tovább az eseményeket.

A vita hosszú szünet után csak az ellenzékiek jelenlétében folytatódott: a felszólalók gyávának nevezték Ficót és társait, mert megfutamodtak a kérdéseik és korrupciós ügyleteiket leleplező ténymegállapításaik elől. Egyikük a kormányfőnek fenntartott ülés elé életnagyságú bábut helyezett el, amelyen „Szlovákiát már eladtam a gazdagoknak” felirat virított. Az ellenzék reggelig akarja folytatni a felszólalásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.