Reggel indítanák az atomvonatot

A német rendőrség hétfő hajnalban elkezdte eltávolítani a tüntetőket a veszteglésre kényszerített atomvonat útjából. Több ezer tiltakozónak sikerült elérnie, hogy az úti céljától mintegy 15 kilométerre álljon meg a Franciaországból nukleáris hulladékot szállító szerelvény.

Több ezer ember telepedett le a sínekre vagy azok mellé Harlingennél. A vonat nem messze onnét, Dahlenburgnál állt meg. Ezúttal azonban nem voltak erőszakosak a tüntetők, mint ahogy ez korábban többször előfordult a szerelvény útján. A rendőrség tárgyalni kezdett a tiltakozókkal, de ez nem járt eredménnyel. Ezért elkezdték egyenként elvinni őket a pálya közeléből.

Rendőrszakszervezeti források és a Greenpeace környezetvédő szervezet nem sokkal korábban azon az állásponton voltak, hogy jobb volna, ha csak reggel próbálnák meg elindítani a vonatot.

Vasárnap napközben a német rendőrség gumibot, könnygáz és vízágyú bevetésével lépett fel mintegy 250 ember ellen, akik megkísérelték elhordani a sínpályát alátámasztó zúzott követ Metzingen közelében, mintegy 30 kilométerre a szerelvény úti céljától, Dannenberg településtől. A vonatról ott teherautókra rakják át a nukleáris hulladékot, és szállítják a gorlebeni atomtemetőbe. Az összecsapások sérültjeinek számáról késő estig nem tudtak adatokat közölni, a lüneburgi rendőrség szóvivője csak annyit tudott mondani, hogy a sérültek között vannak tüntetők és rendőrök is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.