Regényíró az olasz baloldal élén

Dario Franceschini személyében új, ideiglenes elnököt választott szombaton a legnagyobb olasz baloldali ellenzéki tömörülés, a Demokrata Párt. A kereszténydemokrataként indult politikus a távozó Walter Veltroni ideológiai ellenfele volt, első könyve 2006-ban jelent meg.

Új, ideiglenes elnököt választott szombaton a legnagyobb olasz baloldali ellenzéki tömörülés, a Demokrata Párt (PD), miután Walter Veltroni a héten lemondott a tisztségről.

Az októberi pártkongresszusig tartó időszakra Dario Franceschinit, az eddigi főtitkárhelyettest, Veltroni jobbkezét választották meg a szavazatok 83 százalékával.

Veltroni azért mondott le, mert a párt megalázó vereséget szenvedett a múlt hét végi szardíniai regionális választásokon. A politikus az utóbbi hónapokban egyre inkább a kritikák kereszttűzébe került. Elsősorban azt vetették a szemére, hogy nem sikerült politikai tőkét kovácsolnia a mélyülő gazdasági válságból, amely aláásta a jobboldali Berlusconi-kormány hatalmát is.

Az ügyvéd végzettségű, 50 éves Franceschini a Kereszténydemokrata Pártban kezdte politikai pályafutását. Kormányzati tisztséget is betöltött Massimo D'Alema, illetve Giuliano Amato kormányában. Parlamenti képviselővé először 2001-ben választották meg, és volt képviselője az olasz parlamentnek az Európa Tanácsban is.

A Veltroni vezette Demokrata Pártba az alapítás évében, 2007-ben lépett be. A valamikor kommunista párti tagsággal bíró Veltroni és a kereszténydemokrata Franceschini a PD két ideológiai szárnyát képviselte a párt élén. Franceschini szabadidejében regényíró, első könyve 2006-ban jelent meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.