Reformokat vár Bokros a konzervatív frakciótól

Az unió költségvetésével foglalkozó befolyásos bizottság tagja lehet Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, aki az MDF jelöltjeként jutott be az Európai Parlamentbe, ahol egyedüli magyarként az euroszkeptikusnak tartott brit konzervatívok által létrehozott frakcióhoz csatlakozott. A keddi-szerdai frakcióülések után arról kérdeztük, változatlanul úgy érzi-e, hogy befér ebbe a politikailag igen színes csoportba.

Három fontos indokot említett Bokros Lajos arra a kérdésre válaszolva, miért ezt a csoportot választotta, ahol a lengyel Jog és Igazság Párt, vagy a cseh polgári tömörülés (ODS) politikusai mellett olyan lett, litván, holland és belga képviselők is jelen vannak, akiket egyes iszlám- vagy nőiegyenjogúság-ellenes nézeteikért szélsőséges jelzővel illetnek. Az első indok az, hogy szerinte a Néppárt (ahol a Fidesz képviselői ülnek) elkényelmesedett, egyfajta nagykoalíciót alakított ki a szocialistákkal.

A nagykoalíció nemzeti szinten hasznos lehet, de az Európai Parlamentben nem. - A cél sokkal inkább az, hogy új ötletekkel álljunk elő, hogy szakmai érvek alapján éles viták induljanak meg az európai ügyekről – mondja Bokros Lajos, hozzátéve, hogy a  brit Konzervatív Párt jó nagy követ dobott az állóvízbe, s ez neki „intellektuálisan nagy kihívás”.

A második indok az, hogy ez a frakció megfogalmazta azokat az értékeket, amelyeket a volt pénzügyminiszter és világbanki igazgató maga is fontosnak tart. Ez pedig elsődlegesen a reformok szorgalmazása és egyben a kapitalizmus agyonszabályozásának, a paternalizmusnak, az intervencionizmusnak, vagyis az európai leszakadás további beprogramozásának az elutasítása.

Az egységes piac, az emberek, az eszmék, a tőke szabad áramlása jegyében vissza kell térni a klasszikus piacgazdasági elvekhez, a kicsi, hatékony, szolgáltató, tisztakezű államhoz s a kialakítását előmozdító szabályozáshoz és áttekinthetőséghez, ami ráfér az unió minden országára, még Nagy-Britanniára is, tízévi munkáspárti kormányzás után.

E tekintetben az egyik legnagyobb kihívás,   hogy a tagállamok miként tudnak visszavonulni a válság enyhítésére alkalmazott hatalmas túlköltekezésből, aminek nyomán a jövő nemzedékei hatalmas adósságterhet örökölhetnek.  „A generációközi szolidaritás elve is megkívánja, hogy gondoskodjunk gyermekeinkről és unokáinkról, úgy hogy nem hagyunk rájuk óriási csődhalmazt és adósságot – jegyzi meg Bokros.
 
A harmadik indok pedig az volt, hogy  „számarányánál” nagyobb súllyal tud részt venni a politikában. A brit toryk vezére, David Cameron megígérte, hogy támogatja tagságát az unió költségvetésével foglalkozó bizottságban, amelyre nagy feladat vár a 2013 utáni időszak kiadásainak meghatározásában, illetve a válságkezelés, valamint többek között az agrárügyek, az oktatás és sok más fontos kérdés finanszírozásának megítélésében. S minthogy két bizottságnak lehet tagja, a második helyen a gazdaságpolitikai és monetáris ügyeket jelölte meg.

Egyes frakciótagok politikai nézeteiről Bokros úgy nyilatkozott, minden csoport színes, s az idő dönti el, kivel hogyan lehet együttműködni. - Sohasem voltam euroszkeptikus, támogatom a Lisszaboni Szerződést és az unió bővítését – szögezte le, de megjegyezte: az alakuló frakcióülésen a cseh és a lengyel kollégák szintén jelezték, hogy még Törökország csatlakozását is támogatják, amiről például a Néppártban sokan hallani sem akarnak.

A bővítés pozitív összegű játék, ezt mondják a brit frakciótagok is, bár őket sokan azzal vádolják, hogy a további csatlakozásokkal akarják megakadályozni az integráció mélyítését. Bokros szerint a kettő egyensúlyát kell megtalálni, s egyelőre ez a dilemma nem okoz feszültséget a csoportban. Miközben például a britek nem akarják bevezetni az eurót a szigetországban, megértik, hogy a csehek, a lengyelek, a magyarok számára ez létkérdés.

Schmitt Pál az EP alelnökjelöltje

Az Európai Néppárt  Brüsszelben megtartott szerdai ülésén az Európai Parlament alelnöki tisztségére jelölte Schmitt Pált, a magyar néppárti delegáció elnökét. Az EP  július 14-én, Strasbourgban szavaz az elnök és az alelnökök személyéről. Schmitt Pál a 2004-2009-es ciklusban az EU-Horvátország parlamenti vegyes bizottságba delegált küldöttség elnökeként, valamint a kulturális és oktatási bizottság első alelnökeként dolgozott.

Az unió költségvetésével foglalkozó befolyásos bizottság tagja lehet Bokros Lajos.
Bokros szerint a jegybanki alapkamat nem csökkenthető tetszőlegesen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.