Reagan emberét tüntette ki az amerikai magyarság

John C. Whitehead, a Reagan-adminisztráció Közép-Kelet-Európáért felelős egykori külügyminiszter-helyettese (1985-89) volt az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) csütörtöki, washingtoni gálavacsorájának díszvendége, egyben pedig az érdek-képviseleti szervezet idei kitüntetettje.

A napokban 87 éves ünnepelt pályáját Maximilian Teleki, a HAC elnöke, valamint George Pataki, New York állam magyar származású exkormányzója méltatta. Utóbbi megjegyezte: azon senki sem csodálkozik, ha valaki Teleki, Pataki vagy Molnár családnévvel szolgálja a magyar ügyet, de a Whiteheaddel ez azért más eset...

George Schultz egykori amerikai főkülügyér helyettese, aki a New York-i tartalékbank, a Fed elnökeként is szolgált, és a Goldman Sachs bankház társelnökeként ment nyugdíjba, erre felidézte: 1956-ban, a magyar forradalom kitörésekor éppen Bécsben üdült, de magával ragadták a szomszédos országban zajló események. Megnyerte az amerikai gyógyszergyárak és a PanAm légitársaság támogatását, és orvosságokat, egészségügyi eszközöket juttatott el repülőn, majd Bécsből Budapestre három hajón a szovjetellenes felkelőknek. "Ez volt az első kapcsolatom Magyarországgal" - idézte fel emlékeit Whitehead, aki "második legkedvesebb országának" nevezte hazánkat. "Számított mindez? Nem tudom, de tennünk kellett valamit!" - vélte később.

A gálavacsorán, amelyen a Népszabadság washingtoni irodája is képviseltette magát, az USA korábbi budapesti nagykövetei, így George Herbert Walker III (idősebb George Bush exelnök unokatestvére), valamint Donald Blinken is részt vettek. Az eseménynek a Nők a Művészetben Nemzeti Múzeuma adott helyet, ahol március óta magyar női szociofotó-kiállítás is látható.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.