Ráuszították a jobbikosokat Pásztor Istvánra

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökét Gaudi-Nagy Tamás szúrta ki a Kossuth téren.

Jobbik-szimpatizánsok támadtak kedden Pásztor Istvánra, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökére a Kossuth téren. A politikust Gaudi-Nagy Tamás, a szélsőjobboldali magyar párt volt országgyűlési képviselője vette észre, aki éppen a földtörvény ellen tüntetett a parlament előtt. Megafonon lehazaárulózta az éppen telefonáló Pásztort. Ezután a felszólítására Jobbik-szimpatizánsok rohantak oda a politikushoz, akit szidalmaztak, lökdöstek és le is köptek.

„Pásztort főleg nők állták körbe, szidalmazták, bolseviknak nevezték, nem engedték, hogy elmenjen előlük. Több nő 10-20 centiről köpködte a politikus arcát. Rendőrök is odamentek, de nem tettek semmit. Pásztor végül el tudta hagyni a teret” – írja az incidens hírét kedden elsőként felrepítő Origo.

A Jobbiknak Pásztor két okból is szúrhatja a szemét. Egyrészt egy beszólás miatt, amelyben az VMSZ elnöke egy tavalyi rádióinterjú alatt  károsnak nevezte azokat a magánakciókat, amelyeket magyarországi politikusok – köztük Gaudi-Nagy – tartott az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének őszi ülésszakán vajdasági magyar politikusokkal együtt.

(„A megfogalmazott mondatok messze elrugaszkodottak a valóságtól, és ha így próbálják szolgálni a vajdasági magyarság ügyét, akkor több kárt csinálnak, mint amennyi hasznot, és jó volna, ha felülvizsgálnák a módszereiket vagy felhagynának a dologgal” – mondta a VMSZ elnöke a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában. Gaudi-Nagy ehhez képest azt állította, ők csak a jogegyenlőtlenségre és jogsértésekre hívták fel a figyelmet.)

A másik ok esetleg a vajdasági magyar párt koalíciós szerepvállalása lehet a jobboldali Szerb Haladó Párt (SNS) oldalán a jelenlegi belgrádi kormányban. Az SNS a Vojiszlav Kostunica-féle Szerb Radikális Párt szakadár képviselőiből alakult meg 2008-ban.

A Pásztor elleni keddi Kossuth téri támadást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is elítélte. Semjén szerint „a felelőtlen elkövetők – akár őrültek, akár provokátorok – méltatlan cselekedetükkel az egész nemzetet ütötték arcul”.

Mesterházy felháborítónak nevezte, hogy az Országgyűlés alakuló ülése alatt a Kossuth téren egy jobbikos volt képviselő felhívására inzultálták Pásztort, akit szerinte „antidemokratikus provokáció” ért.

Az ügyben megszólalt Potápi Árpád, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának az elnöke is. Ő egy MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, Magyarország egyik szélsőségből sem kér, sem a baloldali, sem a jobboldali szélsőségből, amelyeket elvakít a gyűlölet és az indulat, és magyart magyar ellen fordít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.