Ráuntak a svájciak a magyar menekültügyi gyakorlatra

A kérdésről berni útján Martonyi János külügyminiszter is egyeztetett svájci kollégájával, Didier Burkhalterrel, de a nyilvánosság előtt erről a kínos epizódról nem számolt be.

A svájci Menekültügyi Szervezet (SFH) a menedékkérők Magyarországra történő visszatoloncolásának azonnali leállítását követeli – írja a 20 Minuten svájci hírportál. A helvét ország külügyminisztere azt követelte magyar kollégájától, hogy Magyarország azonnal és fenntartások nélkül tartsa be a dublini szerződést. (Ennek lényege, hogy az EU-területére lépő menekültek menedékjogi iránti kérelmét ott kell elbírálni, ahol először beléptek az unióba. Amíg ez nem történt meg, addig elvileg nem is mehetnek tovább.)

Korábban már az Amnesty International nevű emberjogi szervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar menekülteljárás sok sebből vérzik. A menedékkérőket az eljárás idejére Magyarországon rutinszerűen bebörtönzik, és gyakran előfordul a bántalmazás és a fogvatartottak kényszernyugtatózása is – állítják. A svájciak hivatkoznak arra is, az Európai Emberjogi Bíróság is bírálta a magyar menekültügyi helyzetet.

Az SFH szerint 2011-ben 62, az idei évben pedig eddig 37 menekültet küldött vissza Svájc Magyarországra. Tekintve a magyar helyzet súlyosságát, ezzel valószínűleg nemzetközi egyezményeket is megsértettek – vélekednek a svájci menekültügyi szakértők. Mint emlékezetes, az Európai Unión belül több állam felfüggesztette a menekültek visszatoloncolását Görögországba, az ottani embertelen körülményekre hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.