Raúl Castro Kínába és Vietnamba látogat

Raúl Castro kubai elnök 2006-os hatalomra jutása óta először látogat Kínába és Vietnamba. A két ország Kuba legfontosabb kereskedelmi partnere, reformjaikat Kuba "imitálni" szeretné.

Az AFP a Granma című hivatalos lapra, az EFE pedig havannai "hivatalos közlésre" hivatkozva írta, hogy Raúl Castro vasárnap már elindult. Nem közölték ugyanakkor, hogy mennyi ideig tart a két látogatás, és arról sem tudni semmi pontosat, hogy miről tárgyalnak majd a felkeresendő országok vezetői a magas rangú vendéggel. Annyi ismeretes csupán, hogy az elnököt útjára elkíséri Ricardo Cabrisas Ruiz, a minisztertanács elnökhelyettese és Bruno Rodríguez Parrilla külügyminiszter.

A francia hírügynökség úgy fogalmaz: e két távol-keleti ország Kuba legfontosabb kereskedelmi partnere, mindkettő olyan reformokat próbál megvalósítani a piacgazdasággal kísérletezve, amelyeket Kuba "imitálni" szeretne.

A kínai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor bejelentette, hogy Raúl Castro pekingi látogatására július 4. és 7. között kerül sor. A kubai államfő közös asztalhoz ül Hu Jintao elnökkel és a távol-keleti ország több vezető személyiségével. Az EFE emlékeztet: Kína – Venezuela után – a szigetország második legfontosabb kereskedelmi partnere, az árucsere-forgalom értéke 2010-ben 1,8 milliárd dollárt tett ki.

Vietnamot a kubai kormány "politikai és gazdasági szövetségesnek" tekinti, az árucsere-forgalom értéke az utóbbi esztendőkben meghaladta az 500 millió dollárt, elsősorban élelmiszerrel, elektronikai eszközökkel, textil- és faipari termékekkel kereskednek.

Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt Főtitkára áprilisban járt Kubában, és akkor hívta meg "hivatalos és baráti látogatásra" Raúl Castrót. Az EFE utal arra, hogy e látogatás során a két ország ratifikálta a két ország "történelmi barátságáról" szóló dokumentumot, és számba vette azokat a területeket, amelyeken "hasonlóság tapasztalható" a két ország gazdasági reformfolyamatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.