Raúl Castro elutasítja a többpártrendszer lehetőségét Kubában

“Mély demokratikus folyamat” címmel számolt be a Granma központi napilap a Kubai Kommunista Párt hétvégi kétnapos konferenciájáról.

A Havannában első ízben rendezett ilyen, mintegy 800 párttag részvételével zajlott találkozóról a külföldi tudósítók viszont azt emelték ki, hogy a megkezdett gazdasági nyitást, a magánvállalkozások körének kiszélesítését nem követi politikai nyitás. Raúl Castro, a párt első titkára, állam- és kormányfő beszédében elutasította a többpárti rendszert. Mint fejtegette, amikor Kuba egyes barátai is ezt szorgalmazzák, valójában nem veszik figyelembe, hogy a szigetországot az Egyesült Államok gazdasági és pénzügyi blokád alatt tartja, s mindent elkövet az “ötödik hadosztálya”, a belső ellenzék létrehozására. Az egypárti rendszer feladása azzal járna, hogy “legalizálnák az imperializmus pártjait”.
A bátyja, Fidel betegsége miatt 2006-ban az irányítást átvevő Raúl Castro ugyanakkor szorgalmazta a párt megújulását, demokratikussá tételét, a hibák kijavítását, az őszinte véleménynyilvánítást. “Hozzá kell szoknunk, hogy nyíltan kimondjuk a véleményünket, még akkor is, ha az nem esik egybe azzal, amit a főnökök mondanak. Ám ezt a megfelelő formában, az üléseken, s nem a folyosókon kell megtenni”. Megismételte, hogy a párt- és állami vezetők csak két időszakig maradhatnak tisztségükben. A tanácskozás megerősítette a tavalyi pártkongresszus fiatalítási döntését is, hogy a 115 tagú Központi Bizottság 20 százalékát új személyekkel kell feltölteni öt év alatt. A Központi Bizottság évente két ülésén ellenőrzi majd a gazdasági reformok előrehaladtát, dönt további lépésekről.
A megújuláshoz a sajtó munkatársaitól is nagyobb szakmaiságot, megalapozott és érvelő információt kért, amely “hozzájárul az üzenetek és a lakosság tájékoztatása hatékonyságához”. Raúl ezúttal is a korrupciót nevezte meg “a forradalom egyik fő ellenségének, amely sokkal károsabb hatású, mint az Egyesült Államok kormányának beavatkozó és fellazító célzatú sokmillió dolláros programja”.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.