Rátámadtak a tüntető bányászokra

Ismeretlenek támadtak az elmaradt bérük kifizetéséért tüntető bányászokra az ukrán energetikai minisztérium épülete előtt. A tiltakozás háttere egyelőre nem világos.

Mihajlo Volinyec, az Ukrajnai Független Bányász Szakszervezet elnöke az ismeretlen támadókat "tyituskóknak", azaz fizetett provokátoroknak nevezte. A dulakodás akkor tört ki, amikor a tüntető mintegy hétszáz bányász közül néhányan nekiálltak sátrat verni a kijevi minisztérium előtt. Sérültekről nem érkezett hír. A minisztérium épületénél a hatóságok megerősítették a védelmet.

Az első sátrat a bányászok délután mégis felállították. Többségük ezután elvonult, de egy kisebb csoportjuk ott maradt éjszakára. Volinyec szavai szerint egy kisebb sátorvárost készülnek felállítani a tárca épülete előtt.

Szerdán egész nap tüntettek az ukrán fővárosban a bányászok. Becslések szerint legalább ezren érkeztek Kijevbe. Először az elnöki hivatal előtt gyűltek össze, majd egy részük a kormány épülete elé vonult. Itt már nemcsak az elmaradt bérek kifizetését és a szénipar fejlesztésének állami támogatását, a bányabezárások leállítását követelték, hanem Volodimir Demcsisin energetikai és szénipari miniszter lemondását is. A délutáni csúcsforgalomban a bányászok egy időre megbénították a forgalmat Kijev belvárosában, a Hrescsatik főutca egy szakaszán.

Azt tervezik, hogy másnap a tüntetést a parlament épülete előtt folytatják.

Közben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök utasította az energetikai minisztert, hogy sürgősen dolgozzon ki programot a szénipari ágazat reformjára. A kormány sajtószolgálatának tájékoztatása szerint utasította továbbá a tárcát, hogy gondoskodjon az összes bér és juttatás sürgős kifizetésére. A kabinet döntése alapján 400 millió hrivnyát (mintegy 5,2 milliárd forint) különítettek el az elmaradt bérek és egy egyéb juttatások kifizetésére, ebből 300 milliót már átutaltak a minisztériumnak. A fennmaradt 100 millió hrivnyát májusban készültek folyósítani, de a miniszterelnök utasítására most ezt előrehozták.

Jacenyuk ugyanakkor ezt mindössze tűzoltásnak tekinti. A miniszterelnök - a sajtószolgálat szerint - úgy véli, hogy olyan átfogó reformra van szükség, amely lehetővé teszi a jól működő, eredményekkel kecsegtető bányák fejlesztését és privatizációját, illetve a veszteséges bányaüzemek bezárását.

Egyelőre nem világos, hogy mely bányákban, mekkora értékű és milyen juttatások kifizetése maradt el, ha elmaradt egyáltalán. A tüntetők közül a Rinat Ahmetov donyecki üzletember érdekeltségébe tartozó egyik bányavállalat dolgozói arról számoltak be, hogy a vezetőség egyelőre csak figyelmeztette őket arra, hogy a jövő hónapban nem kapnak fizetést, ezért jöttek Kijevbe tiltakozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.