Rátámadt a tömeg az ENSZ-rapportőrre

Kétszáz fős tömeg támadt Tomás Ojea Quintana, az ENSZ emberjogi jelentéstevőjének autójára Mianmarban. Az elnöki szóvivő szerint a békés tüntetők csak egy levelet akartak neki átadni, ezért bekopogtattak az ablakon.

Tomás Ojea Quintana, az ENSZ emberjogi jelentéstevője azt állítja, hogy egy kétszáz fős tömeg hétfőn rátámadt az autójára Mianmarban, Meikhtilában, ahol márciusban a muzulmán ellenes tüntetések során 43 ember meghalt.

- Egyáltalán nem védtek meg a közelben álló rendőrök. Átéreztem azt a félelmet, amit a helyi lakosoknak át kellett élniük, amikor rájuk támadt az erőszakos tömeg márciusban – mondta a jelentéstevő, aki a muzulmánok ellen irányuló buddhista akciókat akarta kivizsgálni.

A kormány tagadja, hogy bármi is történt volna, közli a Reuters. Ye Htut elnöki szóvivő szerint éppen az ellenkezője zajlott le annak, amit Ojea Quintana mond. Szerinte azok az emberek csak egy békés tüntetést tartottak. Át akartak adni az ENSZ-rapportőrnek egy levelet, ezért bekopogtak az ablakán.

A jelentéstevő tíz napot töltött az ország azon részein, ahol a leggyakrabban fordultak elő muzulmán ellenes, gyakran etnikai tisztogatásra hasonlító akciók. Meikhtilában márciusban például 13 ezer muzulmánt üldöztek el otthonából, nagy részük jelenleg zsúfolt táborokban húzza meg magát. Ojea Quintana is meglátogatott volna egy 1600 embernek otthont adó tábort, de a támadás után lemondta a vizitet.

Dicsérte ugyan a mianmari vezetés reformjait, de felszólította a kormányt, hogy próbálják meg kordában tartani a tömeget. Szörnyű képet festett Rakhine államról is, ahol a buddhisták és a rohingyák tavaly júniusi és októberi összecsapásai 192 ember életét követelték, és 140 ezer lakosnak – főleg muzulmánnak – kellett elköltöznie. Ezek után a hatóságok az apartheid-rendszerhez hasonlóan elkülönítették a buddhistákat és a rohingyákat. Ojea Quintana szerint a szegregáció állandóvá vált. A mozgás szabadságának korlátozása ráadásul azzal jár, hogy a muzulmánok korlátozottan jutnak hozzá az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz.

Rakhine állam központjában, Sittwében a rapportőr felkereste az utolsó muzulmánok lakta negyedet, amelyet a rendőrök lezártak és katonák őrzik az oda vezető utcákat. A muzulmánok nem hagyhatják el a városrészt a buddhista hatóságok engedélye nélkül, amelyet a helyiek szerint lehetetlen megkapni. Ojea Quintanának elmondták, hogy aránytalanul erőszakosan bánnak velük a biztonsági erők, egy muzulmánok szervezte tüntetésen például éles lőszerrel lőttek a tömegbe és két ember meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.