Rasszista kiszóláson érték a Vaslady lányát

Naomi Campbell verekedett a szó miatt, amellyel Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök lánya zárt körben egy teniszezőre utalt. Ami a rasszista felhangokkal terhelt megjegyzéseket illeti, a királyi család sem türtőzteti magát.

Besározta a lánya Margaret Thatchernek, minden idők egyik legsikeresebb kormányfőjének a hírnevét. A tehetséges, enyhén excentrikus 55 éves Carol eddig a közszolgálati televízió The One Show című aktuális politikai magazinjának a riportere volt. Az adás múlt csütörtöki felvétele után – amikor a stáb szokás szerint bor mellett kvaterkázott – éppen az Australian Open teniszbajnokságra terelődött a szó. Carol Thatcher azt találta mondani, hogy Verdasco „megverte azt a golliwogot”, minden valószínűség szerint a francia Jo-Wilfried Tsongára utalva.

Carol Thatcher, daughter of Britain's former Prime Minister Baroness Thatcher
Carol Thatcher, daughter of Britain's former Prime Minister Baroness Thatcher

A Golliwog figura nagy átalakuláson ment át azóta, hogy egy fiatal angol írónő és illusztrátor, Florence Kate Upton a XIX. század végén megalkotta, és tizenhárom mesekönyve hősévé tette. Golliwog koromfekete, szikrázóan fehér szemű, többnyire vörös nadrágot, fehér inget és kék kabátot viselő, ijesztő megjelenésű, de jámbor karakter, aki a XX. század közepére komoly kereskedelmi karriert is befutott. Játékként csak a Teddybear népszerűsége múlta felül, de a mindennapokban elsősorban a kedvelt Robertson lekvár címkéjén és kitűző formájában hódított.

Ha eredetileg nem is szánták rasszista ikonnak, a hatvanas évek végére a golliwog kifejezést egyre több támadás érte, egyre jobban sértette az emberek érzékenységét, és így lassan kikopott a használatból. 2008 tavaszán Naomi Campbell állítólag azért folyamodott verbális és fizikai erőszakhoz a British Airways egyik utaskísérőjével szemben, mert az „Golliwog szupermodellnek” nevezte őt.

Amikor a The One Show műsorvezetője, Adrian Chiles és az ismert humorista, Jo Brand jelenlétében elhangzott a tabunak számító szó, mindketten szörnyülködtek, és meg is mondták Thatchernek, hogy a kifejezés „teljességgel elfogadhatatlan”. Brand állítólag „undorodva” odébbállt, Chiles pedig „fel volt háborodva”. Hírek szerint a produkciós team körében percek alatt elterjedt a viccesnek szánt, de otromba elszólás híre, és többen nyomban közölték, hogy nem kívánnak együttműködni Thatcherrel.

A sztorit e hét elejére csak a hóhelyzet szorította ki a lapok címoldaláról. A BBC felszólította Carolt, hogy kérjen elnézést nyelvhasználata miatt, amit megtett ugyan, de ezt nem tekintik „feltétel nélküli” önkritikának. Továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy csak „tréfált”, és nem győzi eléggé hangsúlyozni, hogy nem rasszista. A BBC bejelentette, hogy mivel szereplőtársait magára haragította, nem dolgozhat többé a The One Show számára – ő viszont az asszisztensén keresztül telekürtölte a médiát, hogy a műsorszolgáltató az édesanyja imázsa miatt „vendettát folytat ellene”.

A teljesség kedvéért el kell mondani, hogy Carol – a Celeb vagyok, mentsetek ki! brit változatának korábbi nyertese – más BBC-műsorokban közreműködhet. Többek között sajtószemlézőként már vasárnap reggelre várják a zászlóshajónak számító The Andrew Marr Show politikai műsorába.

Megoszlanak a vélemények, vajon indokolt volt-e az eredeti humora miatt közkedvelt Carol meghurcolása, hiszen a sértő fordulat zárt körben hangzott el. A kommentárok többsége mégis sokkoló inzultusnak tartja. Thatcher rosszabbul járt, mint Harry herceg, aki egy három éve készült videofelvételen „pakinak” nevezi egyik katonatársát, vagy maga a trónörökös, Károly herceg. Ő egy régi ismerősét a lovaspólóklubból, az indiai Kuldip Singh Dhillont becézte „Sooty”-nak, ami angolul kormot jelent. Mindketten bocsánatot kértek, hangsúlyozva, hogy a „címzettek” nem vették zokon a megjegyzést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.