Rasszista kiszólások Obamára

Elnökké választásáig kellett várnia Barack Obamának arra, hogy az európai politikusok nyilvánosan is felfedezzék bőrszínét. Carla Bruni nyilvánosan megtagadta olasz mivoltát a fekete elnök miatt, aki maga is kivette a részét a megjegyzésekből. Van, aki szerint a tengerentúli népakarat hadüzenettel ér fel.

Amióta csak megválasztották az Egyesült Államok negyvennegyedik elnökének, egyre repkednek a rasszista színezetű kiszólások Barack Obama körül.

Elnök a napsütésben

A hullámot Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök indította el, aki azzal ajánlotta Dmitrij Medvegyev orosz elnök figyelmébe a Fehér Ház új urát, hogy az „fiatal, jóképű és még napbarnított is”, hogy aztán ostobának bélyegezve a megkövetést sürgető hangokat bocsánatot se kérjen megjegyzéséért.

Az olaszok 53 százaléka szerint a kormányfő egyébként tényleg csak viccelt. A többiek viszont az interneten üzennek Obamának, tudatva, hogy Berlusconihoz hasonlóan ôk is olaszok, de a miniszterelnök nem az ô nevükben beszélt. „Olasz vagyok, és a miniszterelnök Berlusconi nem az én nevemben beszél” – ezt az angol feliratú táblát tartják a kezükben a fényképükkel csatlakozók, többségükben fiatalok, akik nem csak Itáliából jelentkeztek. Arianna Romagnoli Milánóból, Samuele Perfetti Spanyolországból, Francesco Simone Savi New Yorkból küldte el saját, házi készítésû fényképét, kezében az Obamának üzenő papírlappal.

Buster, a dallasi Jack Russell terrier Obamát élteti a római Colosseum mellett
Buster, a dallasi Jack Russell terrier Obamát élteti a római Colosseum mellett

„Örülök, hogy nem vagyok olasz” – lépett fel melléjük Carla Bruni-Sarkozy, a Torinóból a párizsi elnöki Elysée-palotába költözött volt topmodell, akinek a volt olasz köztársasági elnök, Francesco Cossiga így üzent vissza: „Mi is annak örülünk, hogy Carla Bruni már nem olasz”.

A tréfa egyébként nem is Berlusconi sajátja: napbarnítottnak egy Olaszországban dolgozó palesztin újságírónôt nevezett még 2006 tavaszán Roberto Calderoli, az előző Berlusconi–kormány reformügyi minisztere. Azt pedig, hogy külföldi elnökválasztáskor a gratulációhoz poén is jár, Maurizio Gasparri, a kormánypárt Nemzeti Szövetség tagja is bizonyította, szerinte ugyanis a megválasztott elnök szívességet tett az al-Kaidának.

Berlusconi a maga részérôl egyébként már rég lezárta az ügyet: a két ország diplomáciája húsz perces telefonbeszélgetéssel tett pontot a kényes kijelentés végére, amely Obama megválasztása másnapján hangzott el Moszkvában, a Berlusconit rezzenéstelen arccal hallgató Medvegyev jelenlétében. „Hülyék azok, akik azt gondolták, botrány lesz belôle” – kommentálta később a kormányfő Obamával tartott telefonhívását, amelyen - beszámolója szerint – a Fehér Házba készülő elnök biztosította beszélgetőpartnerét, hogy persze, hogy nem vette magára megjegyzését.

Egy fekete kriptokommunista

Nem úszta meg a felelősségre vonást azonban Artur Górski, a Jaroslaw és Lech Kaczynski fémjelezte Jog és Igazságosság (PiS) konzervatív párt képviselője, aki „fekete kriptokommunistának” titulálta az Egyesült  Államok egy nappal korábban megválasztott elnökét. A szerepéből kivetkőzött honatyát a lengyel külügyminisztérium megrótta. „A külügyminisztérium elvben nem kommentálja a parlamenti  képviselők kijelentéseit de ezúttal, a Lengyelország és a  külföld közötti kapcsolatokért felelős minisztériumként, kötelességünknek tartjuk kifejezni helytelenítésünket Artur Górski megjegyzése miatt” - közölte Piotr Paszkowski, a tárca szóvivője, hozzátéve, a külügyminisztérium a  parlament etikai bizottságához fordul a Lengyelország-szerte nagy visszhangot kiváltott ügyben.

A botrány nyomán a PiS nem győzött mentegetőzni. Egyik magas rangú képviselője, Joachim Brudzinski kijelentette, a párt a washingtoni nagykövetségnek küldött üzenetében bocsánatot kért Górski megjegyzése miatt, egyértelműen  elhatárolódva a honatya kijelentésétől. Mint mondta, a PiS  üdvözli a megválasztott elnököt és népet, és számít arra, hogy Obama elnöksége jó lesz Lengyelország számára.

Hadüzenet a „fehér kultúrának

A fenti két példa azonban szinte hízelgésnek tűnik ahhoz a neonáci tirádához képest, amire Jürgen Gansel, Szászország tartományi parlamentjének alelnöke fakadt. A szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Párt (NPD) politikusa „Afrika meghódítja a Fehér Házat” címmel egy egész esszét szentelt Obama megválasztásának, ami szerinte felér egy, „a fehér kultúrához” intézett hadüzenettel, részeként a „zsidó-néger” összeesküvésnek, amely Obama „törtető vigyora” mögé rejtőzik.

Akár egy trópusi kór a „sokszínű” Németországban is többeket magával ragadott az Obama-láz – folytatja Gansel, kifejtve, a történelem nagy iróniája lenne, ha elnöki kudarca láttán „kisebbségi klientúrája” fellázadna Obama ellen, és „az elcsépelt amerikai álom lidércnyomásként teljesedne be”. Szakértői becslések szerint egyébként 2042-re a fehérek kisebbségben lesznek az Egyesült Államokban.

A neonáci pamflet akár a rasszista paranoia klasszikus példájaként is eltűnhetne a süllyesztőben, ha az NPD nem tudhatna magáénak 12 képviselőt a szászországi törvényhozásban, de van képviselője Mecklenburg-Vorpommenben is. Az American Jewish Committee berlini irodájának igazgatója Deidre Berger bejelentette, az érdekképviseleti szervezet vizsgálatot kezdeményez a hatóságoknál a kirohanás miatt.

Két „korcs” a Fehér Házban

Nem mintha a kenyai luo törzsbeli apa és hawaii fehér anya gyermekeként született Obama szemérmesen hallgatna származásáról. „Nagy részük ugyanolyan korcs, mint én” – ironizált az Egyesült Államok elnöke első sajtótájékoztatóján, amikor arról beszélt, hogy a januárig tartó átmeneti időszak egyik kiemelt feladata az lesz menhelyi kutyát választani tízéves kislányának, Maliának. Bár a hölgykezdemény allergiás a kutyaszőrre, öntudatosan egy uszkár keverékebet követel magának a szakértők által ajánlott kopasz fajták helyett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.