Rapper is indul az elnöki posztért Haitin

Szülőhazája, Haiti elnöki tisztjére pályázik Wyclef Jean, aki magánrepülőgépén érkezett csütörtökön a koldusszegény országba, felszólítotva honfitársait, hogy adjanak neki „hatalmat a változtatáshoz”.

A Grammy-díjas popzenész a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy a formaságokat már elintézte és indul a november 28-i választásokon.

Wyclef Jean mindig is érdeklődött a politika iránt, a Haitit leromboló pusztító földrengés után is aktívan részt vett szülőhazája újjáépítésében. Januárban több mint kétszáz ezer ember vesztette életét a természeti katasztrófában, amely a fővárost, Port-au-Prince-t is nagy területeken a földdel tette egyenlővé.

Jean jótékonysági koncerteket szervezett és adományokat gyűjtött. Yéle Haiti nevű szervezetével már évek óta ifjúsági projektekkel támogatja Amerika legszegényebb országát. Céljai elérése érdekében a zenész gyakran bonyolódott politikai vitákba is, kritizálta például René Préval elnök válságkezelő módját is.

1972-ben született Haitin, családja néhány évvel később kivándorolt az Egyesült Államokba. A zenész hiphopénekesként nemzetközi karriert futott be, hírnevét elsősorban a The Fugees nevű együttessel szerezte: a Lauryn Hill énekesnővel és unokatestvérével, Pras Michaellel alapított zenekar több slágere - Killing me softly, Ready or not - világszerte a slágerlisták élén landolt 1996-ban. Jean önállóan is sikereket ért el: dolgozott Michael Jacksonnal, Carlos Santanaval, Mick Jaggerrel, a Destiny's Childdal, Whitney Houstonnal és a Black Eyed Peas együttessel.

Jean nem az első zenész, aki Latin-Amerikában politikai babérokra tör. Ruben Blades salsaénekes 2004 és 2009 között volt Panama turizmusért felelős minisztere. 1994-ben az elnökségért szállt ringbe, akkor harmadik helyen végzett. Gilberto Gil Grammy-díjas brazil énekes 2003 és 2008 között töltötte be Brazília kulturális miniszteri posztját.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.