Rámegy a japán a melóra

A japánok belebetegszenek a sok munkába. Évi tíz nap szabadság, amit gyakran ki sem vesznek; állandó túlóra; nem megfelelő munkahelyi körülmények. Az eredmény: még a fiatalok is keveset szeretkeznek, és több a betegség. A minisztérium közbelép.

A legkeményebben dolgozó tévés személyiség Guiness-rekordját magáénak tudó Mino Monta hetente több mint huszonkét órát tölt élőben a kamerák előtt. A japán Legyen Ön is milliomos! és tucatnyi más műsor hatvanöt éves házigazdája minden nap hajnali háromkor kel, és elmondása szerint egyszerűen nem tud nemet mondani az újabb és újabb munkáknak.

Peronőrök passzírozzák be az utolsó utasokat is a zsúfolt tokiói metróba az Ikebukuro állomáson
Peronőrök passzírozzák be az utolsó utasokat is a zsúfolt tokiói metróba az Ikebukuro állomáson

Valahogy így van vele az átlagos japán munkavállaló is: rengeteget dolgozik, és kevés időt tölt a családjával.

Egy nagy nemzetközi munkaközvetítő cég megbízásából készített tanulmányból nemrég az is kiderült, hogy ötből három japán szenved a munkával összefüggő egészségügyi panaszoktól. Ezzel pedig a távol-keleti ország élen jár a legegészségtelenebb dolgozói környezetet tekintve. (Ennek némileg ellentmond az, hogy Japánban az egyik legmagasabb a születéskor várható élettartam)

A harminchárom országra kiterjedő vizsgálat azt is megállapította, hogy Japánban van a legkevesebb fizetett szabadság – alapesetben tíz nap jár egy évben (igaz, elég sok munkaszüneti nap is van) –, ráadásul gyakran ezt sem használják ki maradéktalanul a munkavállalók. Ennek hátterében a nagy munkamennyiség mellett a hierarchikus vállalati kultúra is megtalálható. Ha a főnök bentmarad túlórázni vagy épp nem veszi ki szabadságát, az alkalmazottnak is „illik” úgy tennie.

Sokan egyébként a munkában töltött hosszú órák számlájára írják, hogy nagyon alacsony a születések száma a szigetországban, valamint azt is, hogy a japán párok a világátlag felénél is kevesebbszer élnek nemi életet. Egy másik felmérés ötven fiatal házaspárt kérdezett meg, amelynek harmada jelezte, hogy egyáltalán nem szexelt a megelőző hónapban, mivel nem volt rá ideje (vagy épp unalmasnak találta azt).

A japán kormány különböző intézkedésekkel próbálja rávenni a szigetország munkavállalóit, hogy hozzák egyensúlyba a munkát és a családjukkal töltött időt. Az egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium jövőre egy törvényjavaslatot kíván benyújtani, amely szerint azok a munkavállalók, akiknek háromévesnél fiatalabb gyermekük van, napi hat óránál nem dolgozhatnak többet, és nem is túlórázhatnak. Hasonlóképp, a befolyásos Japán Üzleti Szövetség (Keidanren) azt tanácsolta ezerhatszáz tagjának, hogy ne facsarják ki házas dolgozóikat, hogy azoknak több energiájuk maradjon a családra, a gyerekre, no és a partnerükre is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.