Ramadán miatt kiadott belépési engedélyeket vont vissza Izrael

Ötszáz gázai övezeti lakosnak a ramadán alkalmából, a jeruzsálemi Al Aksza mecset meglátogatására adott belépési engedélyét vonta vissza szerdán az izraeli hadsereg megszállt területek igazgatásával foglalkozó szerve.

A Cogat (az 1967-ben megszállt területeken a kormány tevékenységét koordináló szervezet) szóvivője szerint a döntés a kedd esti Gázai övezetből izraeli területek ellen intézett rakétatámadásra válaszul született.

Az eredeti tervek szerint csütörtökön és pénteken a gázaiak Izraelbe utazhattak volna, de a Cogat visszavonta az engedélyeket, mert nem stabilak a biztonsági feltételek az átkelőhelyen - írta szerdán a Ynet, a Jediót Ahronót című újság internetes kiadása.

A kedd este az erezi átkelőnél becsapódott, a Gázai övezetből indított rakétáért az „Omár brigádjai" nevű, az Iszlám Állammall rokonszenvező gázai szalafista csoport vállalta a felelősséget.

A palesztin rakétatámadás nem járt áldozatokkal, ahogy Gázai szemtanúk szerint az övezet északi részén végrehajtott izraeli válaszcsapás sem. Az izraeli hadsereg viszont arról számolt be, hogy a kilövőállást találat érte.

Izrael idén ünnepi könnyítésként eredetileg nyolcszáz főnek adott volna belépési engedélyt, hogy a muzulmánok szent hónapja, a ramadán hétvégi imáira Jeruzsálembe, az Al Aksza mecsethez látogassanak a Gázai övezetből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.