Rálőttek az EBESZ megfigyelőire az azeri-karabahi határon

Rálőttek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőire csütörtökön a karabahi-azeri elválasztó vonalnál végzett ellenőrzésükkor. Az incidensben senki nem sebesült meg. Örményország és Azerbajdzsán egymást vádolja a lövöldözéssel.

Lövöldözés hiúsította meg az Európai Biztonsági és Együttműködési  Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek csütörtöki ellenőrzését a  karabahi-azeri elválasztó vonalnál, az incidensben senki nem sebesült meg - erősítette meg az MTI-nek a misszió magyar tagja.

A Karabahot több mint másfél évtizede ellenőrző Örményország és a szakadár területet visszakövetelő szomszédos Azerbajdzsán a hírügynökségi jelentések szerint kölcsönösen egymást vádolja a lövöldözéssel.

Palatinus Imre - aki a soros EBESZ-elnök személyes térségi képviselőjének, Andrzej Kasprzyk nagykövetnek a tbiliszi irodáját vezeti, és Kasprzykkal együtt részt vett a csütörtöki ellenőrzésen - az MTI-nek telefonon elmondta, hogy közvetlen életveszélybe nem kerültek, de a közelükben leadott lövések után azonnal távoztak a frontvonalról.

"Ez egy rutinellenőrzés volt, amelynek a során az ellenőrzés helyszínének közelében lövöldözésre került sor. Három-négy alkalommal lőttek egymásra a két oldalról - mondta a magyar EBESZ-megfigyelő. Palatinus Imre hozzátette még, hogy ellenőrzéseik legtöbb esetben incidens nélkül zajlanak le, személyi sérülés legutóbb hat éve történt a karabahi-azeri "érintkezési vonalon".

Az incidens a Karabahért vívott háború egyik fordulópontjának, Hodzsali város 1992-es örmény elfoglalásának évfordulóján történt. A  "hodzsali tragédiáról" - Karabah második legnagyobb azeri településének lerombolásáról, a város több mint hatszáz lakosának legyilkolásáról és közel 1300 lakosának túszul ejtéséről - idén is megemlékeztek Azerbajdzsánban.

Örmény szakadárok az 1990-es évek elején Jereván támogatásával indítottak harcot a Karabah fölötti azeri uralom megdöntésére. A véres harcokban 30 ezren haltak meg, s több mint egymillió ember kényszerült elhagyni lakhelyét. A karabahi erők tisztán azeri lakosságú területeket is elfoglaltak, hogy biztosítsák a terület közvetlen érintkezését Örményországgal. A háborút 1994-ben tűzszüneti egyezménnyel zárták le, de békeszerződés nem született és a fegyveres összetűzések igen gyakoriak a térségben. A múlt hét végén három azeri katona halt meg, egy pedig megsebesült a Karabah környékén lezajlott összetűzésekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.