Rákkal műtik jövő héten a frissen megválasztott argentín elnököt

Cristina Fernandezt pajzsmirigy-rákkal operálják január negyedikén, miután egy december végi vizsgálaton felfedezték nála a daganatot. Választóit sokkolta a bejelentés.

A hírt a kormányszóvivő jelentette be, de azt is hozzátette, hogy a daganat szerencsére nem áttétes. Az 58 éves elnök, aki nemrég kezdte meg második ciklusát, miután októberben elsöprő választási győzelmet aratott, pár napon belül túl is esik az operáción, írja a BBC.

Cristina Fernandezt pajzsmirigy-rákkal operálták január negyedikén
Argentina's President Cristina Fernandez de Kirchner gestures during a ceremony outside the Casa Rosada Presidential Palace in Buenos Aires in this December 10, 2011 file photo. Fernandez will be operated on for carcinoma in the area of the thyroid gland next month, a government spokesman said on December 27, 2011. REUTERS/Enrique Garcia Medina/Files (ARGENTINA - Tags: POLITICS HEALTH)

A rákot december 22-én, egy rutinellenőrzéskor fedezték fel. A szóvivő szerint nem terjedt el a testében és nem támadta meg a nyirokcsomóit sem, az előrejelzések pedig nagyon jók. Specialisták szerint ezt a fajta rákot nagyon jó eséllyel túl lehet élni, ha korai szakaszban gyógyítják. Fernandez húsz napos rehabilitációja január 24-éig fog tartani, ez alatt az idő alatt alelnöke fogja helyettesíteni.

A BBC helyi tudósítója szerint a lakosságot a bejelentés sokkolta. Az elnökasszony ugyanis mindig rendkívül energetikus volt, és semmilyen jelét nem mutatta betegségnek vagy rosszullétnek.Férje, az egykori Nestor Kirchner elnök tavaly halt meg egy szívinfarktus után. 

A latin-amerikai elnökök sorában egyébként Fernandez az utolsó, akit eddig rákkal diagnosztizáltak. A venezuelai Hugo Chavez, a paraguayi Fernando Lugo, a korábbi brazil elnök, Luiz Inacio Lula da Silva mind az elmúlt évben estek át operáción a rák miatt, a jelenlegi brazil elnököt, Dilma Rousseffet pedig 2009-ben kezelték rákkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.