Rakétavédelem és szabadkereskedelmi övezet a Csendes-óceánon

Az európai rakétavédelem telepítésének washingtoni tervei az orosz és az amerikai álláspont szerint is nagyon távol állnak egymástól, de Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök megállapodott abban, hogy "folytatni fogják a lehetséges megoldások keresését".

Szabadkereskedelmi övezetet hozna létre a Csendes-óceáni térségben Amerika, írja a BBC

Barack Obama az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) Hawaii fővárosában tartott kétnapos csúcstalálkozóján beszélt erről, majd elmondta: az APEC kilenc állama venne részt a programban, de Kína eddig nem jelezte, hogy érdekelné a dolog. Pedig a huszonegy APEC állam adja a világkereskedelem 44 százalékát, és a világ lakosságának negyven százalékát is.  - Együtt fel tudnánk lendíteni az exportot, és egyre több árut tudnánk a vásárlóink számára elérhetővé tenni, amikkel munkahelyeket teremtünk - mondta Obama szombati honolului beszédében.

Híradó.hu szerint az amerikai elnök orosz kollégájával is megbeszélést folytatott. Erről Dmitrij Medvegyev beszélt szombaton újságíróknak Obamával megtartott találkozója után, amelyre a Hawaii-szigetek fővárosában megnyílt Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) kétnapos csúcstalálkozója keretében került sor. Mint hangsúlyozta, meggyőződése, hogy a tárgyalások sikerre fognak vezetni. - Az utóbbi években olyan kérdésekben sikerült haladást elérnünk, amelyekben évtizedekig nem volt megfigyelhető előrelépés - mondta az orosz elnök a hadászati támadó fegyverzetről (START) kötött szerződést hozva fel példának. - Amennyiben hasonló erőfeszítéseket teszünk a rakétaelhárító rakétarendszerek kérdésében, meggyőződésem, hogy eredményre jutunk - hangsúlyozta Medvegyev.

A megbeszélést zárt ajtók mögött tartották a Hale Koa (A harcos háza) honolului szállodában, a sajtót a tárgyalások befejezését követően tájékoztatták az elnökök találkozóról. 

Obama a sajtónak nyilatkozva a találkozó után azt emelte ki, hogy Medvegyevvel együtt közös válasz kidolgozására készülnek az iráni vezetés álláspontjára reagálva, s egyben erőfeszítéseket tesznek annak érdekében is, hogy Iránt nemzetközileg vállat kötelezettségei betartására szólítsák fel. Az amerikai elnök szerint a megbeszélésen érintették a szíriai helyzetet, továbbá az afganisztáni és közel-keleti problematikát is. - Ma az országaink számára kölcsönösen érdeklődésre számot tartó biztonsági kérdéseket vitattunk meg - mondta Obama.

Az amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy a kongresszus a következő hetekben-hónapokban konzultációkat kezd az úgynevezett Jackson-Vanik törvénykiegészítés eltörlésének kérdéséről, ami lehetővé teszi azoknak a lehetőségeknek a kiaknázását, amelyek Oroszországnak a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozásával nyílnak meg. Az 1974-ben elfogadott, máig érvényben lévő, de egyre ritkábban alkalmazott Jackson-Vanik kiegészítés ugyanis megtagadja a legnagyobb kedvezmény elvét - vagyis a vámtarifa-kedvezményt - a kivándorlást korlátozó, nem piacgazdasági rendszerben működő országoktól.

Medvegyev válaszul méltatta az Obama-kormányzat döntő mértékű hozzájárulását az orosz WTO-csatlakozás ügyében. - Ilyen segítséget egyetlen más amerikai kormányzat nem nyújtott ebben a folyamatban, s valószínűleg ezért nem léphetet be Oroszország a WTO-ba 1993 óta - mondta az orosz elnök.

Dmitrij Medvegyev a találkozó után meggyőződését fejezte ki, hogy a Barack Obama kormányzatával kialakított bizalmi viszony lehetővé teszi a két ország számára az összes időszerű probléma megoldását. "Csakis a bizalom megléte mellett lehet a bonyolult problémák megoldására vállalkozni" - fűzte hozzá az orosz vezető.

Helyi idő szerint szombat este még egyszer találkozik majd az orosz és az amerikai elnök: Barack Obama díszvacsorát ad az APEC-csúcs első munkanapjának végén a részt vevő állami vezetők tiszteletére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.