Kétezer forint egy szavazócéduláért

Rakéta csapódott kedd reggel az afgán elnöki palotába, egy másik rakéta pedig Kabul rendőr-főkapitányságának épületét találta el. A tálibok vállalták. Egy szavazócédula tíz dollárba - mintegy kétezer forintba - kerül Kabulban az augusztus 20-án tartandó elnökválasztásra.

Az elnöki palota épülete kissé megrongálódott, de senki nem sérült meg az elnökválasztás előtt két nappal végrehajtott támadásban.

Fényképező afgán nők egy Karzai támogató nagygyűlésen Kandahár tartományban
Afghan women take pictures during an election rally in support of their President Hamid Karzai, who is seeking a second term in the country's upcoming presidential election, in Kandahar province August 16, 2009. The election will take place on August 20. REUTERS/Omar Sobhani (AFGHANISTAN ELECTIONS POLITICS IMAGES OF THE DAY)

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője telefonon jelentkezett a brit hírügynökségnél, és közölte, hogy mozgalmuk négy rakétát lőtt ki az afgán fővárosra.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kedden kiadott közleménye szerint - tekintettel a csütörtökön tartandó tartományi és elnökválasztásra - az Afganisztánban állomásozó külföldi katonák a voksolás napján felfüggesztik katonai akcióikat, és csak azokat a műveleteket hajtják végre, amelyeket a lakosság védelme érdekében szükségesek ítélnek. Hamid Karzai afgán elnök korábban hasonló utasítást adott az afgán biztonsági erőknek, és tűzszünetre szólított fel a választás napjára.

A BBC tényfeltáró riportja szerint az afgán fővárosban ezrével árulják a szavazócédulákat az augusztus 20-án tartandó elnökválasztás előtt, darabjukat potom tíz dollárért. Bár azt nem tudni, hány szavazócédula kelt el eddig, néhány üzért a hatóságok már letartóztattak. Egy észak-afganisztáni törzsi vezér azt állítja, több ezer angol fontot ígértek neki azért, ha tömbökbe rendezett szavazócédulákat szállít az ország egyik részéből a másikba. Előfordult az is, hogy hogy egy személynek több kártyát is kézbesítettek a hatóságok.

Nyugati tisztviselők azt mondják, az elnökválasztást elkerülhetetlenül kísérik majd visszaélések, de ez is jobb, mint ha egyáltalán nem tartanák meg. Több mint harminc induló vetélytársa ellenére az megméretés toronymagas esélyese  Karzai. Az utolsó nagygyűléseket ma tartják.

Amint az elnöki palota elleni támaadással is jelezték, a tálibok mindent megtesznek az esemény megzavarásáért. Egy BBC által készített közvéleménykutatás szerint Kabul jelenleg korlátozott vagy semmilyen hatalommal nem rendelkezik Afganisztán területének egyharmada felett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.