Rakétateszt kampány alatt

Nem sok mindenben erős Észak-Korea, a kommunista remeteállam, de az időzítés feltétlenül közéjük tartozik. Mint Phenjan a napokban bejelentette, újabb „műholdfelbocsátást” hajt végre, mégpedig valamikor december 10. és 22. között. Dél- koreai értesülések szerint már az indítóállásra helyezték a rakétát. Megfigyelők azt valószínűsítik, hogy a felbocsátásra – amely valójában akár ENSZ-határozattal tiltott ballisztikusrakéta-kísérlet is lehet – az ad alkalmat, hogy e hó 17-én lesz az előző diktátor, Kim Dzsong Il halálának, egyben fia és utódja, Kim Dzsong Un hatalomra jutásának első évfordulója.

Az erőfitogtatással utóbbi saját hatalmát is meg akarhatja erősíteni, különösen azért, mert a KNDK legutóbb áprilisban kísérelt meg műholdfelbocsátást, akkor a szerkezet egy perc után a tengerbe esett. Ezúttal ha mással esetleg nem is, az időtényezővel telibe talál: december 19-én elnökválasztást tartanak Dél-Koreában, ahol a távozó államfő, Li Mjung Bak utódjáról döntenek. Előtte három nappal pedig Japán voksol parlamenti képviselőire; a héten megkezdődött kampányban Noda Josihiko kormányfő máris visszafogta szerepléseit, hogy a Koreai-félsziget ügyeire összpontosíthasson. Abe Sinzo, az ellenzéki Liberális Demokrata Párt miniszterelnök-jelöltje is bekeményített, azt közölve: „ha Phenjan végrehajtja az indítást, szigorítunk a szankciókon”.

Japán Patriot típusú, föld-levegő rakétákkal készül az észak-koreai rakéta megsemmisítésére Okinava szigetei felett, attól tartva, veszély fenyegeti területét. A Kyodo japán hírügynökség Tokió egy diplomatájára hivatkozva azt írta szerdán: Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán megállapodtak, hogy Kínával és Oroszországgal is karöltve diplomáciai manőverekkel próbálják elejét venni az állítólagos műholdfelbocsátásnak. A Csoszun Ilbo dél-koreai lap pedig arról számolt be, hogy a Xi Jinping új pártfőtitkár vezette Kínát is aggasztja a KNDK rakétaindítása, mert attól tart, ez a japán jobboldal malmára hajtja a vizet a választásokon. A Távol-Kelet két vezető hatalma között feszült a viszony, területi vitáik elmérgesedtek a Kelet-kínai-tengeren, erősödött a nacionalizmus. De a hatás Szöulban lehet nagyobb.

– Közvetlenül vagy közvetve Észak-Korea mindig is befolyást próbál gyakorolni a déli választásokra – mondta a Népszabadságnak Csoma Mózes, az ELTE Korea tanszékének helyettes vezetője. A 19-i megmérettetésen Pak Gün He, a konzervatív Szenuri Párt jelöltje küzd meg a liberális Mun Dzse Innel. Mindketten „politikai örökösök”: a 60 éves Pak asszony az országot 1961 és 1979 között irányító Pak Csung Hi lánya, sőt mivel apja megözvegyült, volt már first lady is apja oldalán. Mun pedig a tragikus sorsú exelnök, Ro Mu Hjon (2003–2008) közeli munkatársa volt. A mostani voksolás kimenetelét nehéz lenne előre megjósolni. – Északnak érdeke fűződik hozzá, hogy a liberális jelölt győzzön – állítja Csoma, emlékeztetve arra: amikor 1998-ban tíz évre a liberálisok vették át az addig és azóta is mindvégig a konzervatívok uralta dél-koreai politika irányítását, Észak profitálhatott az egy csapásra beindult gazdasági és egyéb együttműködésből. A konzervatívok ellenben keményebben, antikommunista alapon viszonyulnak a phenjani rezsimhez.

Éppen ezért a KNDK stratégiája akár visszafelé is elsülhet, mint történt az az 1987-es déli elnökválasztási kampány idején is – emlékeztet a Korea-szakértő. Ez volt az első közvetlen voksolás az államfőre, amikor is a liberálisok esélyt kaptak volna a győzelemre, nem sokkal az 1988-as, szöuli olimpiai játékok előtt. Ám a dél-koreai légitársaság járatának felrobbantása az Indiai-óceán felett, ami 115 ember halálát követelte, a déli konzervatívokat erősítette meg a kampányban.

Most a durva tekintélyuralmi rendszert működtető, ugyanakkor a robbanásszerű dél-koreai gazdasági fejlődést beindító idősebb Pak lánya a konzervatív jelölt, de Észak-politikája mindamellett vegyes képet mutat: 2002-ben Északra látogatott, és találkozott is Kim Dzsong Illel.

 

Készenlétben a japán Patriot az észak-koreai rakéta elfogására
Készenlétben a japán Patriot az észak-koreai rakéta elfogására
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.