Rakétatámadás Kabulban az amerikai követségnél

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége kedden megerősítette, hogy felkelők gránátokat lőttek ki és kézifegyverekkel is tüzeltek, de a követség munkatársai közül senki nem sebesült meg.

Tálib harcosok kedden az afgán főváros több pontján is öngyilkos akciókat hajtottak végre. Így egy öt-hat fős csoport az Abdul Haq téren lévő, még be nem fejezett magasépületből gránátokat lőtt ki és kézifegyverekből is tüzelt a Kabul központjában lévő diplomáciai épületekre, köztük az Egyesült Államok nagykövetsége és a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő, az ISAF főhadiszállása felé Az amerikai nagykövetség szóvivője az AP hírügynökségnek elmondta, hogy az első lövésekre a személyzet a biztonságosan védett helységekbe keresett menedéket. A munkatársak közül senki nem sebesült meg. A hatóságok lezárták a környékre vezető utakat, s két amerikai katonai helikopter érkezett a támadás helyszínéhez. Gránáttalálat érte a magántulajdonban lévő ToloTV televíziónak helyt adó épületet, egy másik pedig egy kisbuszt talált el, de az szerencsére üres volt. Esti közlés szerint a támadók közül ketten meghaltak, a többieket még keresték.

Mintegy hat nagy erejű robbanás volt az afgán főváros diplomatanegyede környékén
A damaged vehicle is seen after a rocket-propelled attack in Kabul September 13, 2011. Taliban suicide fighters launched an attack on central Kabul on Tuesday, taking over a multi-storey building under construction near the diplomatic district in the Afghan capital and firing rockets in the direction of several embassy and NATO compounds. REUTERS/Omar Sobhani (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS)

A délután folyamán Kabul nyugati részén három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát - jelentette a Reuters. Az egyik robbantás egy rendőrőrs előtt, másik egy tanintézetnél történt, a harmadik pedig egy katonai konvoj ellen történt. Az egészségügyi minisztérium szóvivője este azt közölte, hogy az Abdul Haq téren egy civil életét vesztette és 16 személy megsebesült, a többi akcióban pedig két rendőr halt meg.

A keddi támadássorozat egy hónapon belül már a második jelentősebb kabuli tálib akció volt. Augusztus közepén öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a British Council épületénél, kilenc életet kioltva. A tálib rendszer 2001 végén történt megdöntése óta a NATO vezette nemzetközi erő vesztesége, eddigi összehasonlításban az idei évben volt a legnagyobb. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára kedden Brüsszelben úgy vélekedett, hogy a tálib lázadók szeretnék megzavarni azt a folyamatot, amelynek eredményeként az afgán erők veszik át a biztonsági feladatokat. Ugyanis a nemzetközi erők 2014 végéig tervezik kivonni az utolsó katonájukat is Afganisztánból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.