Rakétatámadás a függetlenség napján

Feltehetően tálibok rakétákat lőttek ki egy félkatonai támaszpontra Pakisztán északnyugati részén vasárnap reggel. Három katona életét vesztette, huszonhárom pedig megsebesült.

Névtelenül nyilatkozó hírszerző tisztek közölték, hogy az észak-vazirisztáni törzsi területen fekvő Mirámsáh támaszpontján csapódtak be rakéták. Észak-Vazirisztán a táliboknak és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet harcosainak az egyik fellegvára.

Pakisztánban augusztus 14-én ünneplik a függetlenség napját. A támadás pillanatában katonák éppen felvonták a nemzeti lobogót és az ünnepi beszédre készülődtek.

A függetlenség napja az egyik legnagyobb nemzeti ünnep Pakisztánban. A független pakisztáni államot 1947. augusztus 14-én kiáltották ki az indiai brit uralom megszűntekor. A függetlenség napjának alkalmából Pakisztán minden mecsetében ünnepi imák hangzottak el vasárnap reggel, nyolc órakor pedig 3 percre megállt a forgalom az utakon, a rádiókban és a hangosbeszélőkön lejátszották a himnuszt.

Pakisztánban az a szokás, hogy a függetlenség napján minden magas épületet fényfüzérekkel díszítenek fel, és mindenhol kifüggesztik a nemzeti lobogót. Idén azonban szerények lesznek az ünnepségek, mivel az időpont a ramadánra, a muzulmán böjti hónapra esik.

A nagy terrorfenyegetettség miatt vasárnapra teljes létszámban riadókészültségbe helyezték a rendfenntartó erőket, a terrorelhárító egységek és a hírszerző szolgálatok harckészültségben állnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.