Rakétát lőttek ki egy brit utasszállítóra

Rakéta süvített el egy brit utasszállító mellett még augusztus 23-án, nem sokkal azelőtt, hogy a gép, fedélzetén 189 utassal földet ért volna Sarm es-Sejkben. A másodpilótának ki kellett térnie a rakéta útjából, de az utasokat nem tájékoztatták a történtekről – adta hírül a brit sajtó szombaton, miközben több tízezer állampolgár csak most térhet vissza az Egyesült Királyságba szigorú biztonsági előírások mellett, a múlt hét szombaton történt légi katasztrófa miatt.

A brit kormány az augusztusi az esetet kivizsgálta és kiderült, hogy nem célzott támadásról volt szó, a rakétát az egyiptomi hadsereg lőtte fel egy rutin gyakorlat során. Ezt a Közlekedési Minisztérium erősítette meg a Daily Mail kérésére.

Mint kiderült, az utasokat nem is értesítették arról, hogy a gépet akkor éppen irányító másodpilótának ki kellett térnie egy rakéta útjából.

Alastair Rosenschein légiközlekedési szakértő az augusztusi rakétaincidens kapcsán a BBC-nek viszont azt mondta, nem hiszi el, hogy egy katonai gyakorlat során használt rakéta épp egy landolni készülő utasszállító útvonalában és magasságában haladt volna. „Gyanítom, hogy ez nem a teljes történet” – mondta.

Mindeközben folyamatosan térnek haza az üdülő britek a népszerű nyaralóhelyről, Sarm es-Sejkből, ahol a múlt hét szombaton, a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító tragédiája miatt voltak kénytelenek rostokolni. Az Egyesült Királyság és Sarm es-Sejk között a légi közlekedést azután szüntették be, hogy felmerült, a fedélzetre csempészett bomba semmisítette meg a Metrojet Airbusát.

A BBC úgy értesült, már 1400 brit állampolgár tért haza péntek óta az Egyesült Királyságba, a legtöbb hazautazót szombaton várják. Becslések szerint 19 ezer brit rekedhetett Egyiptomban.

A közlekedés, fokozott biztonsági feltételek mellett, pénteken kezdődött újra, de csak 8 járat indult el a menetrend szerinti 29-ből. A kimaradó 21 járatot az egyiptomi hatóságok törölték az utasok és a csomagjaik felhalmozódása miatt. A britek ugyanis csak kézicsomagjaikkal utazhatnak, a bőröndöket külön gépen szállítják utánuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.